Unde sunt? > Acasa > Carti > Eseuri > Gindind europa

Gindind europa

scrisa de Edgar Morin

Gindind europa de Edgar Morin Propune aceasta cartePentru a propune cartea trebuie sa te autentifici. Acum citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Vreau sa citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Am citit aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici.
CUMPARA CARTEA Pret Magazin
Gindind europa 15.5 lei *
Gindind europa 22.33 lei *

* Preturile pot fi diferite pe siteurile partenere in functie de promotiile lor curente.

Editura: Institutul European
Autor (i): Edgar Morin
Numar de pagini: 230 pagini
ISBN: 978-973-611-504-2
Anul aparitiei: 2008
Descriere: Europa a impins la extrem si a raspindit in intreaga lume cautarea deznadajduita si dementa a Mintuirii, intoleranta religioasa, capitalismul, nationalismul, totalitarismul, industrialismul, tehnocratia, vointa neinfrinata de putere si vointa neinfrinata de profit, mitul frenetic al Dezvoltarii, distrugerea culturilor umane si a mediilor naturale. Europa a raspindit in lume flageluri care provin din simplificarea fortata, din unilateralitate, din exacerbarea tuturor tendintelor sale si tuturor realizarilor sale istorice. Insa am indurat noi insine pagubele pe care le-am provocat, am trait pina la capat tragedia nationalismelor si totalitarismelor; incepem sa descoperim putin cite putin antidoturile la relele pe care le-am generat si putem incepe sa ajutam lumea sa se dezinfecteze de morburile pe care noi i le-am transmis. [...] Abandonind pentru totdeauna ambitia de a se erija in punct de vedere unic si rationalizator, Europa poate juca in raport cu celelalte culturi rolul punctului de vedere diferit si neasteptat, care faciliteaza cunoasterea si dezvoltarea prin sine insusi.

Cind vorbesti despre Europa, este dificil sa nu oscilezi intre o prea mare ingaduinta si masochism. Cu toate acestea, cautarea unei pozitii intermediare care sa fie neutra s-ar dovedi desarta, caci aceasta ar avea inconvenientul de a estompa trasaturile distinctive cele mai remarcabile, in ce au ele mai bun sau mai rau, ale istoriei si culturii europene. Tot ceea ce simplifica Europa prin idealizare, abstractizare sau reductie o mutileaza. Europa este un Complex, a carui caracteristica este ca aduna fara sa confunde cele mai mari diversitati si ca asociaza contrariile in mod inseparabil. Iata de ce avem nevoie nu numai de o indreptatita modestie, ci si de o gindire justa care sa cerceteze nodul gordian european, unde atitea istorii politice, economice, sociale, culturale, religioase, antireligioase s-au intrepatruns si intretesut intr-un mod deopotriva conflictual si solidar.

Din cuprins:
I. Metamorfozele Europei;

II. Clocotul cultural;

III.Noua constiinta ;

IV. Comunitatea de destin


Carti similare cu Gindind europa

Trei eretici ai gandirii: la mettrie, ludwig klages, max stirner

Trei eretici ai...

de Richard Reschika

mai mult
Nichita, un idol fals?

Nichita, un idol fals?

de Adrian Dinu Rachieru

mai multScrie recenzie

Convinge-ti prietenii ca aceasta carte merita citita. Logheaza-te pentru a scrie o recenzie.

Comenteaza
Taguri


Poll

Votati cartea lunii!