Confesiunile unui tinar romancier

scrisa de Umberto Eco

Confesiunile unui tinar romancier de Umberto Eco Propune aceasta cartePentru a propune cartea trebuie sa te autentifici. Acum citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Vreau sa citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Am citit aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici.
CUMPARA CARTEA Pret Magazin
Confesiunile unui tinar romancier 22.35 lei *
Confesiunile unui tinar romancier 24.03 lei *

* Preturile pot fi diferite pe siteurile partenere in functie de promotiile lor curente.

Editura: Polirom
Autor (i): Umberto Eco
Numar de pagini: 264 pagini
ISBN: 978-973-46-5773-5
Anul aparitiei: 2015
Descriere: Umberto Eco si-a publicat primul roman, Numele trandafirului, cand avea aproape cincizeci de ani. Dupa trei decenii, Confesiunile unui tinar romancier ofera o retrospectiva a activitatii sale de romancier si prezinta modul in care isi construieste operele, de la alegerea perioadei si a locului unde plaseaza actiunea pana la „asamblarea“ imaginilor si a episoadelor. In imbinarea de real si imaginar sunt prinsi si cei aflati in afara acestor lumi inventate.

„Am inceput sa scriu romane in copilarie. Mai intai gaseam titlul, inspirat de regula din cartile de aventuri ale vremii, foarte asemanatoare Piratilor din Caraibe. Mai apoi desenam dintr-o suflare toate ilustratiile, dupa care ma apucam de cel dintai capitol. Cum insa dintotdeauna am scris folosind litere de tipar, incercand sa imit textele publicate, ma trezeam epuizat dupa doar cateva pagini si renuntam. Fiecare dintre operele mele era asadar o capodopera neterminata, ca Simfonia neterminata a lui Schubert.

La varsta de saisprezece ani, m-am apucat, desigur, ca orice adolescent, de scris poezie. Nu imi amintesc exact daca nevoia de poezie a constituit si cauza celei dintai (platonice si nedeclarate) iubiri sau viceversa. Combinatia a fost dezastruoasa. Insa, asa cum scriam odata - desi sub forma unui paradox enuntat de unul dintre personajele mele de fictiune -, exista doua soiuri de poeti: cei talentati, care isi ard propriile poeme la varsta de optsprezece ani, si cei lipsiti de talent, care continua sa scrie poezie intreaga viata“ - Umberto Eco

Cuprins:

De ce ne impresioneaza lacrimile unui personaj? In ce masura Anna Karenina, Gregor Samsa si Leopold Bloom „exista“? Eco face o subtila analiza a operei literare, surprinzandu-ne din nou cu teoriile sale despre arta fictiunii, placerea lecturii si puterea cuvintelor. Scrierea de la stanga la dreapta
Ce este scrierea creativa?
Dubla codificare
Autor, text si interpreti
Cateva re-marci despre personajele de fictiune
Ontologie versus semiotica
Liste personale
Definirea prin lista de proprietati versus definirea prin esenta


Carti similare cu Confesiunile unui tinar romancier

Jurnalul de la Păltiniș

Jurnalul de la Păltiniș

de Gabriel Liiceanu

mai mult
Muzica tacerii

Muzica tacerii

de Andrea Bocelli

mai mult
Amintiri in dialog. memorii

Amintiri in dialog....

de Matei Calinescu, Ion Vianu

mai multScrie recenzie

Convinge-ti prietenii ca aceasta carte merita citita. Logheaza-te pentru a scrie o recenzie.

Comenteaza
Taguri


Poll

Votati cartea lunii!
Membrii care au citit cartea

andres
Recenzii: 74
Carti citite: 289