Dragostea ultimului magnat

scrisa de Francis Scott Fitzgerald

Dragostea ultimului magnat de Francis Scott Fitzgerald Propune aceasta cartePentru a propune cartea trebuie sa te autentifici. Acum citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Vreau sa citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Am citit aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici.
CUMPARA CARTEA Pret Magazin
Dragostea ultimului magnat 16.1 lei *
Dragostea ultimului magnat 17.36 lei *

* Preturile pot fi diferite pe siteurile partenere in functie de promotiile lor curente.

Editura: Polirom
Autor (i): Francis Scott Fitzgerald
Traducator (i): Ciprian Siulea
Numar de pagini: 232 pagini
ISBN: 978-973-46-1777-7
Anul aparitiei: 2010
Descriere: Ultimul roman al lui F. Scott Fitzgerald este nu numai schita a ceea ce ar fi devenit, fara indoiala, o capodopera a scriitorului american, ci si o cale de acces privilegiata in laboratorul de creatie al uneia dintre cele mai fascinante personalitati literare din prima jumatate a secolului XX.

In 1976, Elia Kazan a ecranizat romanul, dandu-i sarcina adaptarii celebrului Harold Pinter si distribuindu-l in rolul principal pe Robert De Niro.

„Daca o carte poate vreodata sa fie «asemanatoare» cu alta, as zice ca Dragostea ultimului magnat e mai «asemanatoare» cu Marele Gatsby decat cu oricare alta carte a mea. Dar sper ca va fi complet diferita – sper ca va fi ceva nou, ca va trezi noi emotii, poate chiar un nou mod de a privi anumite fenomene.” (F. Scott Fizgerald)

Actuala editie a romanului Dragostea ultimului magnat, realizata de Matthew J. Bruccoli, este rezultatul unor cercetari indelungate si aprofundate, menite sa restaureze structura, stilul si imagistica lui Fitzgerald. Ramasa neterminata, cartea a fost publicata intr-o prima varianta in 1941, cu titlul Ultimul magnat. Inspirat din biografia lui Irving Grant Thalberg, „copilul-minune“ al cinematografiei hollywoodiene de la inceputul secolului XX, romanul urmareste ascensiunea lui Monroe Stahr, un producator american care incearca sa-si croiasca drum intr-o lume dificila si plina de intrigi, in care se imbina stralucirea inselatoare a platourilor de filmare cu tensiunile latente din culisele acestora, aventurile amoroase toride cu relatiile de putere.

„Chiar si in starea sa preliminara si incompleta, Dragostea ultimului magnat este considerat cel mai bun roman despre cinematografie. Nu este insa unanim recunoscut si faptul ca Fitzgerald scria unul dintre putinele romane americane avand ca erou un om de afaceri convingator si captivant. Arta fictiunii este arta personajului. Monroe Stahr este un erou american arhetipal, intruparea Visului American: un Jay Gatsby inzestrat cu geniu.” (Matthew J. Bruccoli)

„O carte in care gasim scene memorabile, imagini vii si o capacitate de inventie practic nelimitata – cu alte cuvinte, cateva dintre motivele care fac un roman sa dainuiasca.” (The Los Angeles Times)

„O perspectiva noua si fascinanta asupra operei lui Fitzgerald, dar si a procesului de creatie literara in general.” (The San Francisco Chronicle)


Carti similare cu Dragostea ultimului magnat

America

America

de Franz Kafka

mai mult
Doctor faustus

Doctor faustus

de Thomas Mann

mai mult
D-l goe

D-l goe

de Ion Luca Caragiale

mai mult



Scrie recenzie

Convinge-ti prietenii ca aceasta carte merita citita. Logheaza-te pentru a scrie o recenzie.

Comenteaza
















Taguri


Poll

Votati cartea lunii!