Avem o misiune. functia istorica a poporului roman

scrisa de Al. Husar

Avem o misiune. functia istorica a poporului roman de Al. Husar Propune aceasta cartePentru a propune cartea trebuie sa te autentifici. Acum citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Vreau sa citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Am citit aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici.
CUMPARA CARTEA Pret Magazin
Avem o misiune. functia istorica a poporului roman 39 lei *

* Preturile pot fi diferite pe siteurile partenere in functie de promotiile lor curente.

Editura: Princeps Edit
Autor (i): Al. Husar
Numar de pagini: 450 pagini
ISBN: 978-973-1783-65-9
Descriere: Lucrarea cu titlul Avem o misiune - Functia istorica a poporului roman este in fond analiza acestei idei a misiunii noastre istorice asa cum apare si evolueaza in cultura romana  in cursul vremii.

Din antichitate privind pozitia Daciei ca bastion al Europei, apoi increstinarea Daciei si rolul ei ca poarta a crestinatatii in vremea Principatelor, Bizant dupa Bizant si avangarda latinitatii – un stat de cultura si un factor echilibru, statul roman – autorul parcurge atent istoria noastra pe o larga baza informativa. Mai ales din epoca voievodala, constiinta acestei misiuni angajind un efort permanent in slujba crestinatatii. O caracteristica a gindirii sec. al XIX–lea este insistenta pe misiunea natiunii (Kogalniceanu, B.P. Hasdeu) in anii urmatori unirii principatelor, cind „misia” indicata de Kogalniceanu si Balcescu devine o tema curenta la Ion Ghica si Al. Odobescu.

Paralel, constiinta acestei misiuni devine o tema curenta la Eminescu. in sec. al XX–lea, o imbratiseaza Delavrancea, Iorga, Pirvan, D. Onciu si Al. Lapedatu, in ochii carora aceasta idee apare in prim-plan nu mai putin de marele om politic N. Titulescu si celebrul ginditor C. Radulescu-Motru, distinsul M. Vulcanescu si ilustrul exponent al generatiei tinere, M. Eliade, ca si, absolut original, de Lucian Blaga si Emil Cioran.

Lucrarea aduce pe acest plan un cardinal studiu al istoriei noastre dintr-un punct de vedere ce apartine cercetatorului iesean si constituie o contributie prioritara in cultura noastra.


Carti similare cu Avem o misiune. functia istorica a poporului roman

Spatiul critic

Spatiul critic

de Paul Virilio

mai mult
Pestele-scorpion

Pestele-scorpion

de Nicolas Bouvier

mai multScrie recenzie

Convinge-ti prietenii ca aceasta carte merita citita. Logheaza-te pentru a scrie o recenzie.

Comenteaza
Taguri


Poll

Votati cartea lunii!