Aprilie spulberat

scrisa de Ismail Kadare

Aprilie spulberat de Ismail Kadare Propune aceasta cartePentru a propune cartea trebuie sa te autentifici. Acum citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Vreau sa citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Am citit aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici.
Editura: Polirom
Autor (i): Ismail Kadare
Traducator (i): Marius Dobrescu
Numar de pagini: 492 pagini
ISBN: 973-681-627-3
Anul aparitiei: 2004
Descriere: Aprilie spulberat reuneste patru dintre prozele anilor ’70-’80: Aprilie spulberat, Cine a adus-o pe Doruntina, Mesagerul tristetii si Comisia serbarii. Aparute in Albania in urma cu mai bine de doua decenii, cele patru proze – traduse in limba romana intr-o prima editie in 1990 – au fost revizuite de autor. Varianta oferita acum cititorilor romani este cea definitiva. Intre primele doua proze exista o relatie directa: povestea Doruntinei descrie aparitia in societatea medievala albaneza a unui nou sistem moral si juridic, Kanun-ul. Este un sistem care are la baza „legea sangelui”, potrivit careia orice membru al unei familii este dator sa razbune moartea unui stramos prin uciderea oricarui membru din familia ucigasului. Acelasi Kanun care, cinci sute de ani mai tarziu, provoaca evenimente grave in satul albanez din zona platoului muntos din nord (povestea lui Ghiorgu din Aprilie spulberat).

„Am scris Aprilie spulberat pe vremea cand Albania, ca si intreaga lume comunista, avea un sistem juridic si un cod penal socotite printre cele mai inumane de pe planeta. In fata acestei «justitii», ale carei crime le cunoasteti tot atat de bine ca si mine, vechiul cod cutumiar albanez, kanun-ul, nu numai ca nu parea deloc barbar, ci din contra, era uimitor de democratic.” (Ismail Kadare)


Carti similare cu Aprilie spulberat

Castelul de nisip

Castelul de nisip

de Iris Murdoch

mai mult
Orasul si stalpul

Orasul si stalpul

de Gore Vidal

mai multScrie recenzie

Convinge-ti prietenii ca aceasta carte merita citita. Logheaza-te pentru a scrie o recenzie.

Comenteaza
Taguri


Poll

Votati cartea lunii!