General ss / imperiul iadului

scrisa de Sven Hassel

General ss / imperiul iadului de Sven Hassel Propune aceasta cartePentru a propune cartea trebuie sa te autentifici. Acum citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Vreau sa citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Am citit aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici.
CUMPARA CARTEA Pret Magazin
General ss / imperiul iadului 25 lei *

* Preturile pot fi diferite pe siteurile partenere in functie de promotiile lor curente.

Editura: Adevarul Holding
Autor (i): Sven Hassel
Numar de pagini: 512 pagini
Anul aparitiei: 2008
Descriere: General SS

Soldatii de la Stalingrad devenisera canibali! Umilit in fata portilor Moscovei in decembrie 1941, cu imaginea de strateg sifonata, Hitler avea nevoie nu numai de o victorie militara, ci si de imagine. A ales Stalingradul, orasul cu nume de dictator (azi Volgograd). Atacul a inceput in mai 1942, cu cateva victorii ce au permis ca 80 la suta din ruinele fumegande sa fie cucerite. Crancena batalie s-a dus pentru fiecare strada, pentru fiecare casa. Au murit, sustin unele statistici, circa trei milioane de ostasi.
Taindu-li-se liniile de aprovizionare, incercuiti, nemtii mureau nu doar in lupta, nu doar de frig, mureau efectiv de foame. Soldatii de la Stalingrad devenisera canibali, scrie Hassel.
Niciun pas inapoi era consemnul pentru ambele tabere! Generalul SS Paul Ausberg ordona totusi retragerea, regruparea pe raul Cir, ceea ce il conduce in fata plutonului de executie. Pe 2 februarie 1943, Generalfeldmarchall Paulus semneaza capitularea. 90.000 de germani, dintre care 22 de generali, sunt luati prizonieri. Dezastru total!
Executia lui Röhm, seful SA si cel mai bun prieten al Führerului, aparitia pe front a calaului de evrei de la Dachau, Theodor Eicke, si, timp de 11 minute, a lui Hitler insusi intregesc o naratiune de un dramatism socant.

Imperiul Iadului

Varsovia, orasul sters de pe harta
"Contemnit procellas", in traducere "invinge furtunile", este deviza Varsoviei. Si i se potriveste perfect, caci orasul, atestat documentar inca din secolul al XIII-lea, a fost nu o data cucerit si distrus, renascand mereu din propria-i cenusa. Pe 1 septembrie 1939, la numai o saptamana de la semnarea pactului Ribbentrop - Molotov, Germania nazista invadeaza Polonia, fapt ce a condus la declansarea celui de-al Doilea Razboi Mondial. In 1943, dupa rascoala evreilor din ghetoul Varsoviei, dupa ce au fost aruncati de nazisti in macabrele lagare de exterminare, miscarea de rezistenta condusa de Tadeusz Bod Komorowski declanseaza insurectia. Dramatica batalie pentru Varsovia, in fapt pentru Polonia, este descrisa de Hassel nu doar din punctul de vedere al atrocitatilor, al abominabilelor crime ordonate de Himmler („E o pata pe onoarea Armatei Germane sa mai existe un singur polonez viu in toata Varsovia"), ci si din acela al murdarului joc politic al lui Stalin. Care, pentru a putea impune comunismul dupa terminarea razboiului, a refuzat sa acorde sprijin luptatorilor din Armia Krajova, in ciuda faptului ca Armata Rosie ajunsese la circa 20 km de capitala Poloniei sfasiate.

Bombardamnetele masive au prefacut in ruine orasul, iar calaii nazisti Kaminski si Dierlewanger au ordonat executii in masa.

Reversul medaliei, partizanii polonezi l-au executat pe Dierlewanger prajindu-l la foc mic.


Carti similare cu General ss / imperiul iadului

Catedrala Mării

Catedrala Mării

de Ildefonso Falcones

mai multScrie recenzie

Convinge-ti prietenii ca aceasta carte merita citita. Logheaza-te pentru a scrie o recenzie.

Comenteaza
Taguri


Poll

Votati cartea lunii!
Membrii care au citit cartea

GeorgianaAp
Recenzii: 0
Carti citite: 74