Unde sunt? > Acasa > Carti > Carti diverse > Teme

Teme

scrisa de Nicolae Manolescu

Teme de Nicolae Manolescu Propune aceasta cartePentru a propune cartea trebuie sa te autentifici. Acum citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Vreau sa citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Am citit aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici.
CUMPARA CARTEA Pret Magazin
Teme 35 lei *
Teme 43.46 lei *

* Preturile pot fi diferite pe siteurile partenere in functie de promotiile lor curente.

Editura: Cartea Romaneasca
Autor (i): Nicolae Manolescu
Numar de pagini: 600 pagini
ISBN: 978-973-23-2911-5
Anul aparitiei: 2011
Descriere: Intre 1971 si 1988, Nicolae Manolescu a publicat sapte volume de Teme, carti asteptate mereu cu sufletul la gura, cu emotia intalnirilor memorabile. Actuala reeditare este o antologie de autor si prilejuieste intalnirea cu un reper al eseisticii literare romanesti dintotdeauna. Temele pot fi, la fel de bine, privite ca niste confesiuni – cuceritoare si incitante – ale unui mare cititor.

„Temele sunt un gen aparte, relaxat si cu o componenta subiectiva predominanta. Caci lecturile sunt, pentru criticul numarul unu al literaturii noastre contemporane, si un prilej de a regasi clipele de intensa traire din copilarie si adolescenta, de a intra in dialog de idei cu mari autori ai literaturii universale, de a-si dubla meditatiile prilejuite de carti cu momente ale propriei existente. Calatorind prin lumea livresca, el confrunta mereu adevarurile literaturii cu acelea ale vietii, te face partas la bucuria descoperirilor (si de sine) mediate de carti, iti starneste pofta de a citi sau reciti altfel opere fundamentale. ” (Adriana Bittel)

„Temele lui Nicolae Manolescu au in comun credinta in complexitatea literaturii, conceptia ca textul semnifica intotdeauna mai mult decat spune. Indiferent de unghiul de abordare, criticul gaseste de fiecare data o cale de acces catre desenul din covorul operei. De altfel, imaginea amintita nu este doar un obiect privilegiat de reflectie, ci insasi metafora criticii manolesciene. In fond, cititorul Temelor e cel mai important personaj al acestor eseuri: singele care ii iriga venele nu e altceva decat cerneala care curge din condeiul criticului.” (Andrei Terian)

„Imi ramane sa explic alcatuirea culegerii de fata, prima care cuprinde toate Temele. Poate ar fi mai exact sa spun ca ea cuprinde numai teme. Un cititor atent va remarca cu siguranta, comparand sumarele volumelor succesive dintre 1971 si 1988, ca nu toate textele din acestea se regasesc in volumul de azi. Motivul este ca nu toate textele din seria editoriala apartin de ceea ce am considerat a fi teme. Unele texte au aparut chiar mai inainte de a ma fi fixat asupra naturii publicisticii cu pricina. Altele au fost cuprinse in volume din serie din diferite motive de circumstanta sau au devenit apoi capitole din monografii si studii mai mult sau mai putin academice aflate in lucru. In fine, destule erau proze curate, pe care nu le-am publicat separat, fiindca nu ma socoteam prozator.” (Nicolae Manolescu)


Carti similare cu Teme

Cartea celor cinci cercuri - Go Rin no Sho

Cartea celor cinci...

de Miyamoto Musashi

mai multScrie recenzie

Convinge-ti prietenii ca aceasta carte merita citita. Logheaza-te pentru a scrie o recenzie.

Comenteaza
Taguri


Poll

Votati cartea lunii!