Itinerariile unei vieti: e.m. cioran / apocalipsa dupa cioran

scrisa de Gabriel Liiceanu

Itinerariile unei vieti: e.m. cioran / apocalipsa dupa cioran de Gabriel Liiceanu Propune aceasta cartePentru a propune cartea trebuie sa te autentifici. Acum citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Vreau sa citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Am citit aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici.
Editura: Humanitas
Autor (i): Gabriel Liiceanu
Numar de pagini: 224 pagini
ISBN: 978-973-50-2937-1
Anul aparitiei: 2011
Descriere: „Luciditatea, suprema sursa a suferintei, este totodata teritoriul dintotdeauna al fanfaronadei sceptice. Cioran sufera ca este lucid, ca nu e insecta, planta sau piatra, dar totodata e mandru ca e cel mai lucid ins din univers. Iar gandul acesta despre sine, care apare din prima lui carte, il insoteste toata viata. Luciditatea e blazonul lui de noblete, terenul sigur de pe care poate fi azvarlit lumii intregi défi-ul lui. Si atunci – moartea lui? Cazul lui Cioran atins de Alzheimer nu este cazul oricaruia dintre noi pe care viata, in imprevizibilul ei, il impinge in teritoriul uneia sau alteia dintre maladii. Daca Cineva, iti spui, i-a urmarit discursul si s-a hotarat sa-i raspunda in felul limpede-intortocheat in care se raspunde la acel nivel? Daca Cineva, jucandu-se, i-a harazit un sfarsit pe masura gandului lui, unul care sa fie totodata mantuire si pedeapsa? Si cum ar fi aratat acest sfarsit, deopotriva ironic, crud si pedepsitor, care nu e lesne de imaginat de catre mintile noastre? Pesemne ca, rostit de un oracol, el ar fi sunat astfel: «Ai sa suferi de ceea ce ti-ai dorit mai mult si ai sa regreti lucrul din cauza caruia ai suferit cel mai tare.» In traducere libera: «Ai sa suferi de in-constienta insectei, a plantei si a pietrei si ai sa-ti regreti constiinta».

L-am pastrat in memorie cu acel ras care-i lumina fata, un ras care dadea tonul si care te indemna sa te contaminezi de bucuria lui, oarecum pe propria lui raspundere. In momentele acelea era sigur fericit pentru ca, razand, redescoperea copilaria ca pe o garantie a paradisului si ca depasire, à rebours, a caderii noastre.“ (Gabriel Liiceanu)


Carti similare cu Itinerariile unei vieti: e.m. cioran / apocalipsa dupa cioran

Tehomir

Tehomir

de Horaţiu Mălăele

mai mult
Patru femei, patru povesti

Patru femei, patru...

de Aurora Liiceanu

mai mult
Cerere in calatorie

Cerere in calatorie

de Edouard Cortes, Mathilde Cortes

mai multScrie recenzie

Convinge-ti prietenii ca aceasta carte merita citita. Logheaza-te pentru a scrie o recenzie.

Comenteaza
Taguri


Poll

Votati cartea lunii!
Membrii care au citit cartea

Radu Andrei Deme
Recenzii: 0
Carti citite: 31