Demonii vantului

scrisa de Daniela Zeca-Buzura

Demonii vantului de Daniela Zeca-Buzura Propune aceasta cartePentru a propune cartea trebuie sa te autentifici. Acum citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Vreau sa citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Am citit aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici.
CUMPARA CARTEA Pret Magazin
Demonii vantului 18.9 lei *
Demonii vantului 23.45 lei *

* Preturile pot fi diferite pe siteurile partenere in functie de promotiile lor curente.

Editura: Polirom
Autor (i): Daniela Zeca-Buzura
Numar de pagini: 248 pagini
ISBN: 978-973-46-1808-8
Anul aparitiei: 2010
Descriere: Demonii vantului – un bazar al gemelor rare, cateva episoade de dragoste si un alt episod, magic, al bijuteriilor care ar putea salva lumea, totul amalgamat intr-o scriitura tactila, vizuala si olfactiva, cu iz de poem oriental.

In Dubai, la sfarsitul deceniului unu din mileniul al treilea, Burj Khalifa, cel mai inalt si mai luxos turn din lume, tocmai a fost inaugurat. Recesiunea mondiala se simte ca un vant rece sub usa, dar asta nu tulbura opulenta spectacolului: zece mii de artificii se urca pana sub talpile lui Allah.
In plin carnaval, „jurnalul arab” al unui bancher incepe sa spuna o poveste surprinzatoare a Bucurestiului de acum un veac. Brusc, ne aducem aminte ca, pana in 1923, cand a fost dezvelit mormantul lui Tutankhamon, Romania avea cel mai mare tezaur de aur si nestemate din lume. In Orient sau aiurea, povestea comorilor si a pietrelor pretioase are acelasi final: bogatiile se intorc la nisipul sub care statusera ingropate.

„Istoria romantata a unui safari si Demonii vantului alcatuiesc un dublet oriental, in fapt, un pretext exotic pentru ca eu sa ajung la teme sensibile, care m-au obsedat: fuga, destramarea ideii de sine intr-o civilizatie a excesului, singuratatea si finalul dezastruos al acestor nefericiri: nu ramanem niciodata fideli promisiunilor noastre. Altfel spus, am scris doua carti ale initierilor esuate.” (Daniela Zeca)

„Dupa Istoria romantata a unui safari — o frumoasa poveste de dragoste maghrebiana, dar mai ales o istorie a ipostazelor oriental-occidentale ale feminitatii —, Daniela Zeca scrie in Demonii vantului un uimitor roman despre neintrerupta legatura subterana a lumii europene cu cea orientala sub semnul gemelor, al pietrelor pretioase, depozite energetice ale iubirii si urii, ale istoriei mari si istoriilor personale, ale destinului si esecului. Saiyed, «stapanul pietrelor», Bijutierul din Dubai, nu e doar personajul central al acestei reintalniri alchimice, in destinul caruia se implinesc profetiile unui misterios astrolab antic si blestemele comorilor valahe, ci si victima ei, un artist cu «suflet de fluture» si insusiri de clarvazator.” (Simona Sora)

„Daniela Zeca este un maestru in arta imaginilor care rastoarna sensibilitatea, o tin la panda, o obliga sa se predea. Este in proza ei o mobilizare solara a senzorialitatii, care intriga simturile amortite si le ademeneste spre o lume despre care odinioara se credea ca este exotica, dar despre care noi stim ca apartine singurei forme de absolut accesibila omului: vis in trezie, trezie in vis, fericirea ca nazuinta a sufletului spre o realitate coplesitoare. Toate acestea sunt resuscitate de vitalitatea senzoriala a metaforelor Danielei Zeca cu o forta uimitoare. Proza ei reuseste sa ne atraga in surprizele acestor nelinisti ale sufletului in acelasi fel in care erau atrasi spre caravanseraiul providential calatorii rataciti in desert din O mie si una de nopti — intr-un regim regal, de eternitate.” (Horia-Roman Patapievici)


Carti similare cu Demonii vantului

Soloviov si Larionov

Soloviov si Larionov

de Evgheni Vodolazkin

mai multScrie recenzie

Convinge-ti prietenii ca aceasta carte merita citita. Logheaza-te pentru a scrie o recenzie.

Comenteaza
Taguri


Poll

Votati cartea lunii!