Masina de iubit, cea sacra si profana

scrisa de Iris Murdoch

Masina de iubit, cea sacra si profana de Iris Murdoch Propune aceasta cartePentru a propune cartea trebuie sa te autentifici. Acum citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Vreau sa citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Am citit aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici.
Editura: Polirom
Autor (i): Iris Murdoch
Traducator (i): Virgil Stanciu
Numar de pagini: 496 pagini
ISBN: 978-973-46-1733-3
Anul aparitiei: 2010
Descriere: Roman distins cu premiul Whitbread 1974

Masina de iubit, cea sacra si profana este un roman construit in jurul unor personaje aflate in cautarea pacii interioare, iremediabil compromisa de cate un eveniment brutal. Montague Small, un scriitor de romane politiste, este neconsolat dupa moartea sotiei sale, a carei fidelitate ramane sub semnul intrebarii. Small isi detesta cartile, iar orice incercare de a-si gasi o ocupatie acaparanta esueaza, in afara unui interes tot mai viu fata de dificultatile cu care se confrunta vecinul sau, Blaise Gavender, psihoterapeut amator, si fata de sotia acestuia. Treptat, Gavender ajunge sa-l obsedeze tot mai mult, caci pare sa duca o viata dubla, impartindu-se intre familia sa „legitima” – sotia si fiul sau adolescent – si existenta alaturi de amanta si celalalt fiu. Incapabil sa decida la ce anume este dispus sa renunte, Blaise va permite acestei situatii ambigue sa afecteze iremediabil vietile tuturor celor implicati.

„Masina de iubit, cea sacra si profana este un roman avand ca tema durerea pe care sunt in stare sa si-o provoace unul altuia, dar si lor insisi, oameni cat se poate de obisnuiti si vulnerabilitatea a ceea ce ne-am obisnuit sa luam drept normalitate. Atat notele sumbre, cat si frumusetea acestei carti memorabile provin din constientizarea faptului ca lumea din jurul nostru nu functioneaza pe baza unor principii etice sau estetice, ca acesta este un lucru in care cred numai copiii, dar nici macar inocenta lor nu e o pavaza impotriva realitatii.” (Elaine Feinstein)

„Nu incape indoiala ca Iris Murdoch este una dintre cele mai stralucite romanciere contemporane. Forta imaginatiei sale, inteligenta si subtilitatea cu care dezvaluie adevaruri umane profunde o plaseaza printre marii scriitori ai ultimei jumatati de secol.” (The Times)


Carti similare cu Masina de iubit, cea sacra si profana

Vis febril

Vis febril

de Samanta Schweblin

mai mult
Casa cu coloane

Casa cu coloane

de William Faulkner

mai mult
Ioana

Ioana

de Anton Holban

mai multScrie recenzie

Convinge-ti prietenii ca aceasta carte merita citita. Logheaza-te pentru a scrie o recenzie.

Comenteaza
Taguri


Poll

Votati cartea lunii!
Membrii care au citit cartea

mesarosable
Recenzii: 0
Carti citite: 34