Femeia interzisa

scrisa de Malika Mokeddem

Femeia interzisa de Malika Mokeddem Propune aceasta cartePentru a propune cartea trebuie sa te autentifici. Acum citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Vreau sa citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Am citit aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici.
CUMPARA CARTEA Pret Magazin
Femeia interzisa 28.77 lei *

* Preturile pot fi diferite pe siteurile partenere in functie de promotiile lor curente.

Editura: IBU Publishing
Autor (i): Malika Mokeddem
Numar de pagini: 224 pagini
ISBN: 978-606-92025-5-5
Anul aparitiei: 2009
Descriere: Sultana intreprinde o calatorie in tara sa natala, Algeria. Pretextul: moartea unui fost iubit. Regaseste un mediu contradictoriu, un spatiu dornic de modernizare, dar bantuit, in acelasi timp, de amenintatoare pulsiuni fundamentaliste. Tot aici il intalneste pe Vincent, un francez aflat in cautarea femeii care ii donase rinichiul, salvandu-i astfel viata. Intre cele doua personaje se infiripa o poveste de dragoste complicata de un context nu tocmai prielnic.

Sultana este o femeie cu o identitate confuza, revendicata pe rand de doua spatii culturale, Franta - patria adoptiva si Algeria - tara natala. Problema fundamentala cu care se confrunta vine pur si simplu din faptul ca e femeie - in plus, o femeie libera - lucru greu de acceptat intr-un mediu islamic fundamentalist. Statutul ei de medic, de femeie independenta, educata, tulbura apele in satul patriarhal al copilariei sale.

Urata de barbati si admirata de femei, Sultana trebuie sa decida daca va ramane acasa, ca femeie interzisa, sau sa se reintoarca in Franta, tara care o va considera pentru totdeauna o straina. E dilema oricarui individ fara radacini, a celui care traieste „undeva” si totusi „niciunde”.

Tresar. „Tarfa!” Mai mult decat imaginea ametitoare a strazii, mai mult decat revederea desertului, acest cuvant infige in mine Algeria asemeni unui cutit. Tarfa! De cate ori, pe parcursul adolescentei mele, inca virgina, dar deja ranita, nu am incasat acest cuvant vomitat peste inocenta mea. Tarfa! Cuvant blestemat, pe care mult timp nu am putut sa-l scriu decat cu majuscule, ca si cum ar fi fost singurul meu destin, unica divinitate esuata a rebutului feminin.

Lumina apusului isi depune trandafirii peste murmurul satului. Un roz portocaliu de somon, apoi mov si cerul se mistuie obosit. Palcul de palmieri este oaza de verdeata, un pansament peste rana uscata a uedului. De jur imprejur, numai domuri de nisip, cetatui uscate si ochiul demonic al eternitatii care sta la panda. Aici, verdele este la fel de fragil ca omul, plopul tremura, desenand o gravura neclara din dogmele zdrobite ale luminii.

„Un roman scurt, provocator si luxuriant, ce ofera o privire patrunzatoare asupra vietii interioare a oricarui individ fortat sa traiasca in exil, impreuna cu intelegerea practica a statutului social al femeii algeriene. Nelinistitor si agreabil in acelasi timp.” - THE BLOOMSBURY REVIEW


Carti similare cu Femeia interzisa

Veghea

Veghea

de Sarah Waters

mai mult
Barbati pe tocuri

Barbati pe tocuri

de Marcel Manea

mai mult



Scrie recenzie

Convinge-ti prietenii ca aceasta carte merita citita. Logheaza-te pentru a scrie o recenzie.

Comenteaza
















Taguri


Poll

Votati cartea lunii!




Membrii care au citit cartea

laura_miinea
Recenzii: 0
Carti citite: 48