Justine sau nenorocirile virtutii

scrisa de Sade

Justine sau nenorocirile virtutii de Sade Propune aceasta cartePentru a propune cartea trebuie sa te autentifici. Acum citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Vreau sa citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Am citit aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici.
CUMPARA CARTEA Pret Magazin
Justine sau nenorocirile virtutii 27.93 lei *

* Preturile pot fi diferite pe siteurile partenere in functie de promotiile lor curente.

Editura: Trei
Autor (i): Sade
Numar de pagini: 432 pagini
ISBN: 978-973-707-215-3
Anul aparitiei: 2005
Descriere: Istoria postuma a lui Sade este la fel de paradoxala pe cât a fost si existenta sa. Patruzeci de ani din viata si i-a petrecut la închisoare, respins si stigmatizat de catre contemporanii sai, neavând dreptul sa-si publice nici macar cele mai importante carti, ba chiar vazându-si distruse anumite manuscrise. Cu toate aceste, se pare ca el a fost primul si cel mai puternic reper al Secolului Luminilor.

Burghezul secol XIX l-a respins. Chateubriand, Lamartine, Baudelaire si Flaubert îi datoreaza mult, desi au evitat sa-i invoce numele. De-abia în secolul XX, se poate spune ca suprarealismul i-a reabilitat numele. Voga lui Sade este însa, pe cât de mare, pe atât de contradictorie, chiar si acum, la doua secole de la nastere: Sade este deopotriva un mit al revolutionarilor, al literatilor, al filosofilor, dar si al filmelor pornografice.

Justine sau Nenorocirile virtutii este prima opera a lui Sade care ajunge sa fie citita de contemporanii sai. Este, totodata, opera care îi va pune pentru totdeauna marchizului pecetea de "infam", cu toate ca, presimtind parca scandalul pe care avea sa-l declanseze, Sade n-o semnase. Respingând teza rousseauista a naturii inocente si bune a omului, Sade dezvaluie raul din noi si din viata. Virtuoasa Justine îsi marturiseste "nenorocirile", ramânând o întrupare a virtutii pâna chiar si în cele mai scabroase detalii.

Apologie a libertatii, dar si a cruzimii, "sensibilitate pe care numai fiintele rafinate o cunosc", cartea lui Sade uimeste si scandalizeaza.


Carti similare cu Justine sau nenorocirile virtutii

Femei

Femei

de Charles Bukowski

mai multRecenzii

Adelydda Adelydda pe 2014-07-18 12:41:10 Rating:

” Cel sărac îl înlocuieşte pe cel slab, ţi-am mai spus-o, să-l ajuţi înseamnă să încâlci ordinea stabilită, să te opui naturii, să răstorni balanţa pe care se sprijină cele mai sublime construcţii ale ei. Înseamnă să participi la o egalitate periculoasă pentru societate, să încurajezi nepăsarea şi trândăvia, să-l înveţi pe sărăntoc să fure de la cel bogat, dacă cumva acesta va...

Citeste mai mult

CealaltaAncuta CealaltaAncuta pe 2012-01-24 16:28:50 Rating:

Am cumpărat această cărticică din Galeriile Anticariat Grumăzescu, un loc atât de calm, plin de Eminescu şi de lucruri vechi şi frumoase. Am zărit-o ascunsă pe-un raft şi am remarcat numele (Sade), reuşind că-mi stârnească acea curiozitate a cititorului care a auzit dar n-a pus mâna pe-o carte a unui animit autor. Până acum auzisem că e aşa şi pe dincolo, lucru pe...

Citeste mai mult

Scrie recenzie

Convinge-ti prietenii ca aceasta carte merita citita. Logheaza-te pentru a scrie o recenzie.

Comenteaza
Taguri


Poll

Votati cartea lunii!
Membrii care au citit cartea

Kardula
Recenzii: 0
Carti citite: 55

andres
Recenzii: 74
Carti citite: 289

CealaltaAncuta
Recenzii: 31
Carti citite: 18