Fundatia si pamantul

scrisa de Isaac Asimov

Fundatia si pamantul de Isaac Asimov Propune aceasta cartePentru a propune cartea trebuie sa te autentifici. Acum citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Vreau sa citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Am citit aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici.
Editura: Teora
Autor (i): Isaac Asimov
Numar de pagini: 456 pagini
Descriere: Fundatiile lui Isaac Asimov nu mai au nevoie de nici o recomandare pentru iubitorii de SF .

„In propria noastra galaxie a evoluat doar o singura specie de inteligenta destul de substantiala pentru a dezvolta o societate tehnologica, dar ce stim despre alte galaxii? Este posibil ca a noastra sa fie atipica. S-ar putea ca in alte galaxii – poate chiar in toate – sa existe multe specii inteligente aflate in competitie, toate fiind incomprehensibile pentru noi. Poate ca ele sunt preocupate de concurenta permanenta, dar ce-ar fi daca, intr-una dintre galaxiile acelea, o specie ar obtine superioritatea asupra celorlalte si apoi ar dispune de timp suficient pentru a analiza posibilitatea explorarii altor galaxii?

Din punct de vedere hiperspatial, galaxia nu-i decat un punct… la fel ca intregul Univers. Oamenii n-au vizitat vreo alta galaxie si, din cate stim, nici o specie inteligenta din alta galaxie nu ne-a vizitat vreodata, dar este posibil ca situatia aceasta sa ia sfarsit intr-o buna zi. Iar daca invadatorii isi vor face aparitia, este sigur ca ei vor gasi modalitati de a-i asmuti pe oameni unii impotriva altora. De atata timp ne luptam numai intre noi, incat ne-am obisnuit cu asemenea conflicte intestine. Un invadator care ne va gasi divizati ne va domina pe toti, sau ne va distruge pe toti. Singura apararea reala este sa punem la punct Galaxia, care nu poate fi asmutita impotriva siesi si care poate raspunde cu putere maxima unor invadatori.

— Tabloul pe care-l zugravesti este inspaimantator, spuse Bliss. Vom avea timp sa construim Galaxia?

Trevize ridica ochii, parca straduindu-se sa patrunda prin stratul gros de roca selenara ce-l despartea de suprafata satelitului si de cosmos, incercand sa se sileasca sa vada galaxiile acelea foarte indepartate care se deplasau lent prin intinderi spatiale inimaginabil de vaste.

— Din cate stim, raspunse el, in toata istoria omenirii nu am venit in contact cu nici o alta forma de inteligenta. Este suficient ca situatia aceasta sa continue doar cateva secole, poate mai putin de o zecime de miime din timpul de cand civilizatia exista deja, si ne vom gasi in siguranta. La urma urmelor – si aici Trevize simti un brusc fior de neliniste, pe care se sili sa-l ignore – , dusmanul nu este deja aici, printre noi.

Si nu cobori privirea pentru a intalni ochii ganditori ai lui Fallom – hermafrodita, transductiva, diferita – , care-l fixau insondabil…”


Carti similare cu Fundatia si pamantul

Mellonta tauta

Mellonta tauta

de Edgar Allan Poe

mai mult
Substanta m

Substanta m

de Philip K. Dick

mai mult
Mumia

Mumia

de Anne Rice

mai multScrie recenzie

Convinge-ti prietenii ca aceasta carte merita citita. Logheaza-te pentru a scrie o recenzie.

Comenteaza
Taguri


Poll

Votati cartea lunii!
Membrii care au citit cartea

Mircea B
Recenzii: 0
Carti citite: 20

Marius
Recenzii: 0
Carti citite: 59

melless
Recenzii: 0
Carti citite: 109