A doua fundatie

scrisa de Isaac Asimov

A doua fundatie de Isaac Asimov Propune aceasta cartePentru a propune cartea trebuie sa te autentifici. Acum citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Vreau sa citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Am citit aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici.
Editura: Teora
Autor (i): Isaac Asimov
Descriere: Aceasta este istoria cautarii celei de a Doua Fundatii!

Primul Imperiu Galactic dainuia de zeci de milenii. Reunise toate planetele din Galaxie sub conducere centralizata, uneori tiranica, alteori binevoitoare, intotdeauna insa organizata. Oamenii uitasera de posibilitatea oricarei alte forme de existenta. Toti, cu exceptia lui Hari Seldon.

Hari Seldon a fost ultimul mare savant al Primului Imperiu si a dezvoltat pana la perfectiune stiinta psihoistoriei. Psihoistoria reprezenta chintesenta sociologiei, stiinta comportamentului uman redus la ecuatii matematice.
Considerat ca individ izolat, un om este imprevizibil, dar Seldon a descoperit ca reactiile maselor de oameni puteau fi analizate statistic. Cu cat o multime era mai numeroasa, cu atat se putea obtine o precizie mai mare. Iar marimea maselor de oameni cu care lucra Seldon era egala nici mai mult nici mai putin cu cea a populatiei Galaxiei, care, in epoca sa, era de ordinul cvintilioanelor. Tot Seldon a prevazut, impotriva oricarei ratiuni si a credintelor populare, ca stralucitorul Imperiu, care parea atat de puternic, se afla intr-o stare de declin si decadere iremediabile. El a prevazut (sau a rezolvat ecuatiile pe care le formulase si le-a interpretat rezultatele, ceea ce, in esenta, este acelasi lucru) ca, daca nu se intervenea cu nimic, Galaxia avea sa treaca printr-o perioada de treizeci de mii de ani de anarhie si suferinte inainte de aparitia altui sistem de guvernare unificata.

De aceea Seldon si-a propus sa amelioreze situatia si sa trateze un curs al evenimentelor care sa restabileasca pacea si civilizatia in decursul unui singur mileniu. Cu multa atentie, a infiintat doua colonii de oameni de stiinta, pe care le-a numit Fundatii si, in mod deliberat, le-a plasat in capetele opuse ale Galaxiei. Una dintre Fundatii a fost anuntata in mod public, pe cand existenta celeilalte a fost inconjurata de tacere si taina.


Carti similare cu A doua fundatie

Garzi! garzi!

Garzi! garzi!

de Terry Pratchett

mai multScrie recenzie

Convinge-ti prietenii ca aceasta carte merita citita. Logheaza-te pentru a scrie o recenzie.

Comenteaza
Taguri


Poll

Votati cartea lunii!
Membrii care au citit cartea

Mircea B
Recenzii: 0
Carti citite: 20

Marius
Recenzii: 0
Carti citite: 59

melless
Recenzii: 0
Carti citite: 109