Pe aripile vantului (2 volume)

scrisa de Margaret Mitchell

Pe aripile vantului (2 volume) de Margaret Mitchell Propune aceasta cartePentru a propune cartea trebuie sa te autentifici. Acum citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Vreau sa citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Am citit aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici.
Editura: Leda
Autor (i): Margaret Mitchell
Numar de pagini: 595 pagini
ISBN: 973-102-077-8
Anul aparitiei: 2007
Descriere: S-ar putea spune ca romanul Pe aripile vantului e unul dintre documentele cele mai ilustrative ale istoriei formarii unei natiuni. Transformarea insasi a mentalitatii unui personaj cum e Scarlett O’Hara simbolizeaza modificarea structurii sufletesti a tuturor celor hotarati sa mearga in sensul istoriei propriei tari. E, poate, un compromis, asa cum cred Ashley si Melanie; dar, in aceasta lume a relatiilor reci si brutale pe care nordul industrial o aducea pe pamantul plantatorilor sudisti, numai Scarlett si Rhett sunt apti sa supravietuiasca. Aici sta, poate, intelesul cel mai adanc al alegoriei pe care o reprezinta acest cuplu de indragostiti. […] S-ar cuveni sa se adauge, insa, ca romanciera urmareste cu consecventa sa minimalizeze implicatiile sentimentale ale eroinei sale; ca povestea de dragoste dintre Rhett si Scarlett e relatata, de aceea, cateodata, nu fara o oarecare ironie. Si ca, daca anume inflexiuni sentimentale se ivesc in naratiune (altminteri atat de lucid tesuta de Margaret Mitchell), aceasta se datoreste tot faptului ca scriitoarea s-a apropiat de realitatea psihologica a personajelor sale mai mult decat i-ar fi ingaduit unele premise de ordin estetic pe care si le fixase dinainte. Si, in acelasi timp, si faptului ca ea nu a putut, in pofida eforturilor evidente, sa-si depaseasca propriile sentimente, propria nazuinta spre frumusete. Dan Grigorescu


S-a petrecut cu aceasta carte un fenomen care intereseaza deopotriva istoria literara si sociologia culturii. In prima zi dupa aparitie, la mijlocul anului 1936, au fost vandute 50 000 de exemplare, iar pana la sfarsitul lui 1937, tirajul a atins, numai in Statele Unite, cifra de doua milioane. I s-a decernat premiul Pulitzer, cea mai importanta distinctie literara americana; asociatia nationala a librarilor a declarat-o „cea mai buna carte a anului”, si asociatia culturala din New York i-a acordat medalia de aur, pe care o refuzase pana atunci unor scriitori, fara indoiala mai celebri decat Margaret Mitchell. Mai apoi, romanul a fost tradus in 21 de limbi (si, cu toate dificultatile pe care le ridicau cele peste o mie de pagini, a fost transcris si in sistemul braille).


Carti similare cu Pe aripile vantului (2 volume)

Vanzatorul de trecuturi

Vanzatorul de trecuturi

de Jose Eduardo Aqualusa

mai mult
Miracolul

Miracolul

de Nicholas Sparks

mai multRecenzii

Adelydda Adelydda pe 2014-04-27 10:11:10 Rating:

Este o carte foarte potrivita pentru amatorii genului romantic. Personajul feminin principal, Scarlett se transforma pe parcursul cartii dintr-o tanara adolescenta copilaroasa si care crede in tot "ce zboara" intr-o femeie matura si responsabila. Toate dramele din viata sa au rolul de a o transforma, de a o maturiza.
Este o femeie seducatoare si frumoasa, dar in acelasi...

Citeste mai mult

Scrie recenzie

Convinge-ti prietenii ca aceasta carte merita citita. Logheaza-te pentru a scrie o recenzie.

Comenteaza
Taguri


Poll

Votati cartea lunii!
Membrii care au citit cartea

Nicole
Recenzii: 7
Carti citite: 92

mischa
Recenzii: 0
Carti citite: 11

Ioana
Recenzii: 0
Carti citite: 141