America fara etaje

scrisa de Ilf Ilia, Evgheni Petrov

America fara etaje de Ilf Ilia, Evgheni Petrov Propune aceasta cartePentru a propune cartea trebuie sa te autentifici. Acum citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Vreau sa citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Am citit aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici.
CUMPARA CARTEA Pret Magazin
America fara etaje 0 lei *
America fara etaje 18.82 lei *
America fara etaje 28 lei *

* Preturile pot fi diferite pe siteurile partenere in functie de promotiile lor curente.

Editura: Polirom
Autor (i): Ilf Ilia, Evgheni Petrov
Traducator (i): Ana‑Maria Brezuleanu
Numar de pagini: 472 pagini
ISBN: 978-973-46-1742-5
Anul aparitiei: 2010
Descriere: Cu fotografii de Ilia Ilf

Ultima carte a scriitorilor rusi Ilf si Petrov, tradusa in premiera in limba romana!

America fara etaje, jurnalul calatoriei intreprinse de cei doi scriitori in Statele Unite ale Americii in intervalul noiembrie 1935-ianuarie 1936, este o carte care demonstreaza din plin nu numai umorul lor devenit deja celebru, ci si un spirit de observatie iesit din comun, sustinut de o curiozitate nepotolita. In timpul drumului cu masina de-a curmezisul Statelor Unite, de la Atlantic la Pacific si inapoi, Ilf si Petrov, secondati de neobositul si memorabilul Mr. Adams, viziteaza locuri arhicunoscute si orasele uitate de lume, celebritati si proletari, excentrici si insi banali. Observatiile lor, care surprind trasaturile definitorii ale culturii si civilizatiei americane, raman si astazi la fel de actuale. Pentru cititorul care nu se lasa inselat de stratul de var al ideologiei oficiale, indispensabila in momentul si contextul aparitiei cartii, America fara etaje este o fresca bogata in detalii a doua lumi – a doua universuri – ale caror asemanari si deosebiri, prezentate intr-un joc ingenios de umbre si lumini, contureaza fizionomia intregului secol al XX-lea.

„Multa lume isi imagineaza ca America este tara zgarie-norilor, unde zi si noapte auzi huruitul metrourilor subterane si aeriene, mugetul infernal al masinilor si tipetele disperate si neintrerupte ale agentilor de bursa care umbla printre zgarie-nori fluturand in fiecare clipa actiunile in cadere. Este o imagine solida cu care ne-am deprins de multa vreme. Fireste, toate acestea exista: si zgarie-norii, si caile aeriene, si actiunile in cadere. Dar ele sunt atributele oraselor New York si Chicago… In New York sunt foarte multi zgarie-nori. In Chicago ceva mai putini. In alte orase mari sunt doar cativa – doi sau trei. Ei se inalta cumva singuratici, ca niste turnuri de apa sau ca niste foisoare de foc. In orasele mici nu exista zgarie-nori. America este cu precadere o tara fara etaje sau cu unul singur.” (Ilf si Petrov)

„Efectul produs de comicul lui Ilf si Petrov decurgea din faptul ca obiectele descrise de ei nu corespundeau cu reprezentarile lor general acceptate, ambigue, iar procedeele abile ale satirei celor doi scriitori dezvaluiau astfel insasi esenta oamenilor si a evenimentelor. Imaginile create de ei erau surprinzatoare, dar exacte. Necrutatoare in exactitatea lor.” (Lev Slavin)

„S-a vazut ca dupa zece ani de lucru impreuna aveam acelasi stil. Iar stilul nu trebuie creat artificial, pentru ca este expresia celui care scrie, cu toate particularitatile lui spirituale, ba chiar si fizice. In opinia mea, stilul este ceva ce nu poate fi supus analizei. Oricum, dupa moartea lui Ilf, un critic deosebit de inteligent, patrunzator si atotstiutor a analizat America fara etaje cu convingerea ferma ca va stabili cu usurinta cine ce capitole a scris, dar n-a reusit sa identifice corect nici macar un capitol. E limpede, asadar, ca stilul nostru era expresia particularitatilor spirituale si fizice ale amandurora.” (Evgheni Petrov)


Carti similare cu America fara etaje

1q84 (ii)

1q84 (ii)

de Haruki Murakami

mai mult
Alexis sau tratat despre lupta zadarnica

Alexis sau tratat...

de Marguerite Yourcenar

mai mult
Dans dans dans

Dans dans dans

de Haruki Murakami

mai multScrie recenzie

Convinge-ti prietenii ca aceasta carte merita citita. Logheaza-te pentru a scrie o recenzie.

Comenteaza
Taguri


Poll

Votati cartea lunii!