Dragostea nu moare - maitreyi (eroina lui mircea eliade face destainuiri cutremuratoare)

scrisa de Maitreyi Devi

Dragostea nu moare - maitreyi (eroina lui mircea eliade face destainuiri cutremuratoare) de Maitreyi Devi Propune aceasta cartePentru a propune cartea trebuie sa te autentifici. Acum citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Vreau sa citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Am citit aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici.
CUMPARA CARTEA Pret Magazin
Dragostea nu moare - maitreyi (eroina lui mircea eliade face destainuiri cutremuratoare) 12.1 lei *
Dragostea nu moare - maitreyi (eroina lui mircea eliade face destainuiri cutremuratoare) 17.6 lei *

* Preturile pot fi diferite pe siteurile partenere in functie de promotiile lor curente.

Editura: Amaltea
Autor (i): Maitreyi Devi
Numar de pagini: 245 pagini
ISBN: 973-98167-3-8
Anul aparitiei: 2009
Descriere: Putine opere din literatura universala trateaza aceleasi fapte in viziunea a doi scriitori care au fost, in acelasi timp, protagonistii lor. Pentru noi, romanii, romanul Maitreyi al lui Mircea Eliade a constituit, generatii de-a randul, o adevarata incantare. Cu toate acestea, putini stiu ca prototipul personajului princial al cartii a trait cu adevarat, pana in 1990, in tara Vedelor si a Upanisadelor. Era fiica lui Surendranath Dasgupta, cel mai mare filosof indian, si se numea Maitreyi Devi. Tanarul Mircea Eliade avea, cand a cunoscut-o, 23 de ani iar ea 16. Adolescenta scria versuri, apreciate de Rabindranath Tagore, si avea sa devina o cunoscuta poeta indiana. Intalnirea dintre Maitreyi Devi si reputatul nostru sanscritolog Sergiu Al.-George la Calcutta, in 1972, a "declansat" scrierea unei noi carti.

Tulburatoarea poveste de dragoste din anii '30 a primit astfel o replica magistrala de la insasi eroina ei, Maitreyi (in carte, Amrita), dupa 42 de ani. Romanul-raspuns "Dragostea nu moare", scris mai intai in bengali, a fost tradus si publicat in limba engleza in 1976. Ne cufundam, in timpul lecturii, in peisajul si in mentalitatea indiana, cu mirifica ei lume a miturilor, ritualurilor si simbolurilor. Coloana vertebrala a cartii de fata este insa relatarea cu autenticitate si, as zice, cu geniu a celei mai mari minuni a lumii: infiriparea sentimentului de dragoste, fericirea iubirii impartasite si destramarea ei.
Mircea si Amrita (din "Dragostea nu moare"), ca si Allan si Maitreyi (din "Maitreyi"), pot sta alaturi de nemuritoarele cupluri Paul si Virginia, Tristan si Isolda, Romeo si Julieta."Dragostea nu moare" (1976), cartea aparuta pana acum in limbile bengali, engleza, germana si romana, nu are inca notorietatea plantetara a romanului "Maitreyi" (1933). Ea insa inainteaza triumfal pe aceeasi cale regala a consacrarii universale.


Carti similare cu Dragostea nu moare - maitreyi (eroina lui mircea eliade face destainuiri cutremuratoare)

Rolanda - cele patruzeci de scrisori ale lui renier joskin de lamarache catre rolanda

Rolanda - cele...

de Herman Teirlinck

mai mult
Tot ce ne-am dorit

Tot ce ne-am dorit

de Emily Giffin

mai mult
Brida

Brida

de Paulo Coelho

mai multRecenzii

CealaltaAncuta CealaltaAncuta pe 2013-06-26 18:07:20 Rating:

Maitreyi s-a născut în 1914 și a avut norocul de a fi discipola lui Tagore, un mare poet ale cărui scrieri l-au dus spre un Nobel bine-meritat. A scris poezii și, atunci când s-a simțit pregătită, a oferit și răspunsul matur la scrierea lui Eliade vis-a-vis de a lor iubire. Dragostea nu moare nu are, desigur, toate atuurile lui Maitreyi, scrierea lui Mircea, deoarece...

Citeste mai mult

Scrie recenzie

Convinge-ti prietenii ca aceasta carte merita citita. Logheaza-te pentru a scrie o recenzie.

Comenteaza
Taguri


Poll

Votati cartea lunii!
Membrii care au citit cartea

MMlgirl
Recenzii: 0
Carti citite: 17

disturbed_ghost25
Recenzii: 0
Carti citite: 13

Andrei Andreea
Recenzii: 5
Carti citite: 85