Unde sunt? > Acasa > Carti > Poezii > Pan cogito

Pan cogito

scrisa de Zbigniew Herbert

Pan cogito de Zbigniew Herbert Propune aceasta cartePentru a propune cartea trebuie sa te autentifici. Acum citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Vreau sa citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Am citit aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici.
CUMPARA CARTEA Pret Magazin
Pan cogito 21.25 lei *
Pan cogito 25 lei *

* Preturile pot fi diferite pe siteurile partenere in functie de promotiile lor curente.

Editura: Paideia
Autor (i): Zbigniew Herbert
Anul aparitiei: 2009
Descriere: Zbigniew Herbert (1924 – 1998), poet, eseist dramaturg, reprezinta alaturi de T. Różewicz, Czesław Miłosz si Wisława Szymborska, generatia de varf a poeziei polone contemporane. A debutat in presa literara in anul 1950. Primul sau volum de versuri, Struna luminii, a aparut in anul 1956. Dintre textele cele mai apreciate ale poetului face parte ciclul Pan Cogito, avand ca erou un personaj adanc inradacinat in traditia culturala europeana, purtator al unui mesaj cu profunde semnificatii morale.

In anii ’80, Herbert a devenit un poet de seama al opozitiei din Polonia. In anul 1986 s-a stabilit la Paris, revenind in tara in 1992. Dintre volumele de versuri pe care le-a publicat, mentionam: Hermes, cainele si steaua, 1957; Studiul obiectului, 1961; Inscriptia, 1969; Pan Cogito, 1974; Raport din Orasul impresurat si alte versuri, Paris, 1983; Elegie pentru despartire, Paris, 1990; Rovigo, 1992; Epilogul furtunii, 1998. A mai publicat 3 volume de eseuri despre cultura si arta (Barbarul din gradina, 1962, Natura moarta cu zabala, 1993; Labirint la mare, 2000), precum si un volum de teatru (Dramaty, 1997). A primit numeroase premii (premiul Herder, 1973; Petrarca, 1978; Pen Club, 1989 etc.).„Ciclul Pan Cogito, cu trimiteri directe la ratiune chiar din titlu, se constituie intr-o convingatoare demonstratie poetica a necesitatii imperativelor morale. Fara memoria semnificatiilor etice, gesturile si faptele culturale sunt lipsite de suport, devenind simple elemente decorative, intr-un peisaj pestrit, fara liantul necesar. Pan Cogito, un alter ego al poetului, reflecteaza asupra rosturilor existentiale, lansand provocarea ratiunii si a cumpatarii in fata afectelor necontrolate sau a raului devastator”Constantin Geambasu


Carti similare cu Pan cogito

Poezii/gedichte (editie bilingva)

Poezii/gedichte...

de Mihai Eminescu

mai mult
Arheologia noptii

Arheologia noptii

de Arthur Porumboiu

mai mult
Lauda sfintei fecioare

Lauda sfintei fecioare

de Raluca Astelian

mai multScrie recenzie

Convinge-ti prietenii ca aceasta carte merita citita. Logheaza-te pentru a scrie o recenzie.

Comenteaza
Taguri


Poll

Votati cartea lunii!