Viata pe un peron

scrisa de Octavian Paler

Viata pe un peron de Octavian Paler Propune aceasta cartePentru a propune cartea trebuie sa te autentifici. Acum citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Vreau sa citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Am citit aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici.
Editura: Corint
Autor (i): Octavian Paler
Numar de pagini: 256 pagini
ISBN: 9789731350943
Anul aparitiei: 2007
Descriere: In Viata pe un peron, Octavian Paler inalta, pe un plan redus al intrigii, o constructie speculativa in al carei labirint urmeaza sa intram.

Doua personaje, un barbat si o femeie, se intalnesc intr-o gara parasita, uitata de lume si de trenurile pufaind linistitor.

In apropiere e o mlastina, dupa o anumita distanta incepe desertul: adevarate embleme spatiale in imaginarul lui Octavian Paler, cu o functie simbolica bine determinata. Conturul realitatii care ii haituieste si ii ingrozeste pe cei doi este destul de sters. Amenintarea ramane surda, undeva in fundal, retrasa, ca in teatrul modern, dincolo de spotul de lumina proiectat asupra “eroilor”. Desi autorul nu evita cu totul actiunea la prezent si priza directa asupra intamplarilor, derularea unor episoade sub ochii cititorului (asistam la cateva incursiuni ale protagonistului in mlastina si la o aventura comuna pana la desertul luat drept o plaja), modalitatile narative predilecte sunt acelea ale confesiunii, povestirii si dialogului pe marginea celor traite.

Viata profesorului si viata Eleonorei nu sunt expuse – fie si sumar – de catre un narator omniscient si omnipotent, care sa patrunda cu privirea pana in cele mai ascunse cotloane ale intimitatii lor. Ies la lumina paginii din vorbele pe care se hotarasc sa le spuna el si ea, din confesiunile pe care si le fac, din fluxul, uneori intrerupt, alteori abundent, al marturisirilor. Altfel spus, personajele devin prisme prin care se intrevad existentele lor – si nu invers, ca in romanul realist traditional. Unde obiectivitatea epica reprezinta o conditie obligatorie, iar hatisul de fapte apare ca necesar pentru desenul traiectoriei eroului. Romanul lui Octavian Paler rastoarna perspectiva, construind si analizand cu atentie doua personaje, ca sa poata privi, prin ele, lumea. (Daniel Cristea Enache)


Carti similare cu Viata pe un peron

Cuponul fals

Cuponul fals

de Lev Nikolaevici Tolstoi

mai mult
Groapa

Groapa

de Eugen Barbu

mai multRecenzii

andreeatoma andreeatoma pe 2011-10-27 10:48:38 Rating:

Pan acum nu citisem nimic de Octavian Paler, dar intentionam sa o fac la un momentdat. Impulsionata fiind de un coleg de blogosfera, Florentin, care citea Desertul pentru totdeauna, am cumparat o carte, alta decat cea mentionata. Asa a ajuns pe raftul meu Viata pe un peron. N-a trecut mult si, desi mai asteptau la rand multe altele, curiozitatea sau poate altceva m-a determinat sa o...

Citeste mai mult

Scrie recenzie

Convinge-ti prietenii ca aceasta carte merita citita. Logheaza-te pentru a scrie o recenzie.

Comenteaza
Taguri


Poll

Votati cartea lunii!
Membrii care au citit cartea

maria_catalina_lecu
Recenzii: 0
Carti citite: 27

Krristys
Recenzii: 0
Carti citite: 23

ale_xandra290
Recenzii: 3
Carti citite: 85