Procesul decizional in uniunea europeana

scrisa de Iordan Gheorghe Barbulescu

Procesul decizional in uniunea europeana de Iordan Gheorghe Barbulescu Propune aceasta cartePentru a propune cartea trebuie sa te autentifici. Acum citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Vreau sa citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Am citit aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici.
CUMPARA CARTEA Pret Magazin
Procesul decizional in uniunea europeana 41.3 lei *
Procesul decizional in uniunea europeana 49.55 lei *

* Preturile pot fi diferite pe siteurile partenere in functie de promotiile lor curente.

Editura: Polirom
Autor (i): Iordan Gheorghe Barbulescu
Anul aparitiei: 2008
Descriere: Cunoasterea institutiilor si a mecanismelor Uniunii Europene a devenit o necesitate pentru fiecare cetatean european. Lucrarea exprima o viziune riguroasa, sintetica asupra fenomenului integrarii Comunitatilor si Uniunii Europene si mai ales asupra mecanismelor decizionale in UE. Pornind de la premisa ca Uniunea Europeana este un construct politic ce depaseste exclusivismul cooperarii prin exercitarea in comun a suveranitatilor nationale in mai toate sectoarele vietii economico-sociale, autorul abordeaza vasta problematica a procesului decizional din perspectiva stiintelor politice, dar utilizeaza in acelasi timp, acolo unde este cazul, instrumente specifice stiintelor juridice sau economice. Adresata profesionistilor care activeaza in administratia europeana si nationala (centrala si locala), studentilor de la Stiinte Politice, Relatii Internationale, Studii Europene, dar si celor de la Drept sau ASE, lucrarea este deopotriva utila oamenilor de afaceri sau cetatenilor interesati de modul de operare al institutiilor comunitare. Lucrarea este structurata pe 14 capitole impartite in trei parti: partea I (capitolele I-IV), intitulata „Uniunea Europeana”, prezinta procesul de integrare europeana de la origini pina in prezent (obiectivele CE/UE, metoda, actorii, dimensiunile procesului, competentele si sistemul normativ al CE/UE). Partea a II-a (capitolele V-XI), intitulata „Institutii si proces decisional”, analizeaza exhaustiv sistemul institutional al CE/UE prin prezentarea sistemului in ansamblul sau si, mai apoi, a fiecarei institutii in parte (Consiliul, Comisia, Curtea de Justitie, Curtea de Conturi, BCE, CES, CR si Agentiile). Analiza acestora se refera atit la arhitectura institutionala, cit mai ales la procesul decizional, relevind pe larg relatiile interinstitutionale. In fine, partea a III-a (capitolele XII-XIV), „Consolidare institutionala si decizionala”, analizeaza institutiile si sistemul decizional al UE din perspectiva reformelor din perioada 2000-2009, inclusiv a Tratatelor de la Lisabona. Aceasta carte apare dupa ce, la Lisabona, s-a semnat, in decembrie 2007, un nou Tratat al UE, punind-se, probabil, capat crizei declansate prin referendumurile din 2005. Criza ratificarii Tratatului Constitutional, timpul de reflectie pe care UE si l-a luat, revenirea la masa negocierilor, noua propunere de tratat si, in fine, noul tratat m-au obligat sa modific, din mers, lucrarea. Acum, ceea ce parea la un moment dat un dezavantaj, lucrarea iesind pe piata cu o mare intarziere, devine un avantaj, deoarece ne-a permis sa analizam si ceea ce ne asteapta pina la noua reforma a UE, care nu poate fi realizata inainte de 4-5 ani, deci sa avem un tablou complet al institutiilor si deciziilor UE pina la orizontul anilor 2012-2013. (Iordan Gheorghe Barbulescu)


Integrarea europeana vazuta in procesualitatea sa • Obiectivele, actorii, metoda si natura procesului • Competente • Sistemul normativ • Sistemul institutional (Parlamentul European, Consiliul Uniunii, Comisia Europeana, Curtea de Justitie, Alte institutii. Organisme auxiliare) • Relatiile interinstitutionale si procesul decizional (elaborarea propunerilor legislative si decizia, dialogul clasic Comisie-Consiliu, avizele institutionale, COREPER, deliberarile Consiliului, cooperarea, codecizia) • Consolidarea institutionala si decizionala prin reformele realizate cu ocazia Conventiei privind viitorul Europei • Tratatul de instituire a unei Constitutii pentru Europa • Tratatul de la Lisabona (2007)


Carti similare cu Procesul decizional in uniunea europeana

Istoria relatiilor internationale - 1948-pana in zilele noastre vol.ii

Istoria relatiilor...

de Jean-baptiste Duroselle

mai mult
Curs de stiinta politica

Curs de stiinta politica

de Gianfranco Pasquino

mai mult
Cent ans de retard

Cent ans de retard

de Pierre De Lannurien

mai multScrie recenzie

Convinge-ti prietenii ca aceasta carte merita citita. Logheaza-te pentru a scrie o recenzie.

Comenteaza
Taguri


Poll

Votati cartea lunii!