Romania, invitata de onoare la Targul de Carte de la Göteborg

de / February 19th, 2013 / 89 vizualizari

Targul de Carte de la GöteborgLa editia din 2013 a Targului de Carte de la Göteborg, care se va desfasura in perioada 26-29 septembrie la Swedish Exhibition Centre, Romania va fi, din nou, tara invitata de onoare.

Prima participare a Romaniei la Targul de Carte de la Göteborg dateaza inca din 2006, cand a fost infiintata filiala Institutului Cultural Roman (ICR) de la Stockholm. De atunci, nume importante al literaturii au fost invitate sa participe la acest eveniment cultural, printre care Herta Müller (cea care a inaugurat editia din 2011) si Norman Manea, in 2012.

De asemenea, in mai multe editii consecutive ale Targului de Carte de la Göteborg a fost decernat premiul Sorescu. Acesta se acorda anual, incepand din 2007, unui scriitor suedez care, prin opera sa, face posibila comunicarea intre diferite forme de expresie culturala. Valoarea premiului este de 50.000 coroane suedeze si este insotit de un trofeu conceput si realizat de artista Kuki Constantinescu.

Targul de Carte de la Göteborg, cel mai mare din Scandinavia, este evenimentul literar major al anului in tara care decerneaza Premiul Nobel pentru Literatura. Din 2008 si pana in prezent, s-au publicat in limba suedeza 25 de traduceri din scriitori romani (fata de numai 16 in perioada 2000-2007), iar in prezent se afla in pregatire inca 9 titluri finantate in intregime de editurile suedeze. De asemenea, in 2011, ICR a infiintat, sub umbrela celui mai mare grup editorial suedez, Bonnier, editura 2244, specializata in literaturile din zona Marii Negre, in principal literatura romana.

Targul este frecventat de aproximativ 100.000 de vizitatori. Cu aceasta ocazie sunt organizate circa 3.000 de evenimente printre care seminarii, discutii, lecturi si sedinte de autografe si la care participa in fiecare an in jur de 2.000 de scriitori.

# # # # # # # #

MissValery

Miss Valery este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Cititoare in serie (cum altfel?) si pasionata de calatorii, filme si evadari, daca nu o vezi citind, inseamna ca e ori plecata prin cine stie ce locuri, ori la cinema, ori evadeaza din vreun escape room. O gasiti si la: viatasiacorddeoane.ro

Postul urmator

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare