Seara dedicata scriitorului grec Nikos Kazantzakis si romanului Capitanul Mihalis

de / January 27th, 2015 / 113 vizualizari

Miercuri, 28 ianuarie, ora 19, sunteti asteptati la Libraria Humanitas de la Cismigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38) pentru o seara dedicata scriitorului grec Nikos Kazantzakis si romanului Capitanul Mihalis. Libertate sau Moarte, recent aparut la Editura Humanitas Fiction.

invitatie-mihalis-28ian 2015

Vor fi prezenti, Excelenta Sa, domnul Nikolaos Karalekas, consulul Republicii Elene in Romania, Elena Lazar, editor si traducator, conf. univ.dr. Tudor Dinu si Elisabeta Lasconi, critic literar. Intalnirea va fi moderata de Denisa Comanescu, director general Humanitas Fiction.

„Cand am inceput, acum, la batranete, sa scriu Capitanul Mihalis, scopul meu ascuns a fost acesta: sa salvez, imbracand-o in cuvinte, privelistea lumii asa cum au creat-o ochii mei de copil. Si cand spun privelistea lumii vreau sa spun privelistea Cretei. (Nikos Kazantzakis)

Alaturi de Viata si peripetiile lui Alexis Zorbas, Hristos rastignit din nou si Ultima ispita a lui Hristos, Capitanul Mihalis. Libertate sau Moarte ramane una dintre cele mai cunoscute opere ale scriitorului cretan. In 1889, in satul-fortareata Megalo Kastro (astazi Iraklion, orasul natal al lui Kazantzakis), viata comunitatii – furnicar pitoresc si pestrit de greci si turci traind laolalta, zdruncinat la rastimpuri de cutremure de pamant si leganat, in rest, de valurile marii si de briza – este ritmata de inclestarile violente dintre rezistenta antiotomana (cetele neinfricatilor „capitani“ crestini – capetenii ale comunitatilor cretane) si turcii mereu pusi pe macel si distrugeri.

Se perinda pe scena romanului marinari, negustori, proprietari de pravalii si taverne, preoti si calugari, clopotari, invatatori, doctori, batrani capitani veterani, copii care se pregatesc sa ajunga si ei barbati de arme neinfricati, gospodine, smintiti si caraghiosi ai satului, bei, cadane si pasale. Iar dintre figurile brave de palicari, cea al carei crez si strigat de bataie, „Libertate sau Moarte!“, rasuna aprig este a capitanului Mihalis (posibila intruchipare a tatalui scriitorului, Mihalis Kazantzakis) – erou asemenea celor din Grecia epopeilor homerice.

„Capitanul Mihalis este lumea intreaga. Este scris din inima, din spirit, din suflet, din rarunchi, cu forta si cu umor patrunzator. Este o lucrare de Maestru.“ (Saturday Review)

Cumpara cartea pe Elefant aici sau pe Libris aici.

# # # #

Andres

Andres este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Crede ca tot ceea ce ni se intampla in viata, se intampla cu un scop. Cartile pe care le citim, oamenii pe care ii intalnim, lucrurile pe care le vedem ne ajuta sa luam deciziile potrivite. Este autoarea cartii Inca o dorinta (www.incaodorinta.com). Blog personal: andreeaban.ro

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare