Seara de lectura cu A. R. Deleanu si Cristina Nemerovschi

de / November 6th, 2013 / 145 vizualizari

Joi, 7 noiembrie, incepand cu ora 18:00, A. R. Deleanu si Cristina Nemerovschi vor citi fragmente din cele mai recente volume publicate: Acluofobia si, respectiv, Pervertirea. Seara de lectura va fi gazduita de Casa Academiei (Calea 13 Septembrie nr. 13, intrarea din Calea Rahova).

lectura

Aceasta initiativa marcheaza debutul unei serii de evenimente culturale ce vor fi organizate saptamanal de Asociatia Identitate Culturala Contemporana (AICC) pe perioada cat va fi deschisa la Casa Academiei expozitia “Columna lui Traian in arta contemporana”(25 octombrie – 3 decembrie 2013).

In Romania, de-a lungul timpului, am avut putini, foarte putini autori talentati care sa scrie proza (cu accente) horror. Nici la momentul actual lucrurile nu stau mai bine. Exista insa cativa scriitori tineri aflati in plina dezvoltare artistica, iar anii urmatori s-ar putea sa plaseze Romania, in sfarsit, pe harta mondiala a creatorilor de fantezii macabre. Un lucru e clar, insa: cu volumul acesta, A.R. Deleanu da tonul, stabileste traiectoria, asaza stacheta. E un lucru fenomenal, acesta! intrucat, inevitabil, toti cei care i se vor alatura vor trebui sa porneasca de la un nivel deja foarte inalt. Cu putin noroc, gratie lui A.R. Deleanu si Acluofobiei, vom ajunge repede la sincronizarea cu restul lumii. Povestirile de fata au oricum toate sansele de partea lor in confruntarea cu 90% din productia de gen a Occidentului. Cetiti si va convingeti.” (Mircea Pricajan, despre Acluofobia – zece povestiri macabre, de A. R. Deleanu)

“Pervertirea, al doilea roman al Cristinei Nemerovschi, calca iarasi peste cliseele burghez-proletar-ciocoiste din divertismentul de un entuziasm gretos al televiziunilor, zgarie Glantz-ul revistelor pentru femei, plonjand dezinhibat intr-o lume ascunsa ochilor ipocritilor pudibonzi ce se prefac a nu sti ca traiesc intr-o Romanie intens stratificata. Concentrandu-se, nu fara o doza zdravana de sadism, asupra existentelor subterane duse de cativa dintre tinerii zilele noastre, cartea radiografiaza nemilos trivialitatea mizera a unei societati ce seamana mai mult cu inversul celei mai bune dintre lumile posibile. Un portret ingrosat la maximum, in liniile caricatural-suprarealiste care ii sunt deja o marca tinerei romanciere. Cristina Nemerovschi scrie in acvaforte despre plictiseala, depresie, lene si dezgust, despre alcool, droguri, viata la limita. Nenumarate partide de sex – cu minore, cu majore, cu tinere, cu pensionare, cu urate si cu frumoase – traverseaza povestea spusa la mai multe voci. Personajele ei traiesc, la modul aproape zoologic, o viata pe dos, asa incat pare intr-adevar ca „trasatura esentiala a umanitatii este esecul”. Cu scriitura ei dura si sensibila, sarcastica si tandra totodata, servind o anti-estetica personala, Cristina Nemerovschi se dovedeste rebela literaturii romane de azi.” (Radu Voinescu despre Pervertirea, de Cristina Nemerovschi)

# # # # # #

MissValery

Miss Valery este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Cititoare in serie (cum altfel?) si pasionata de calatorii, filme si evadari, daca nu o vezi citind, inseamna ca e ori plecata prin cine stie ce locuri, ori la cinema, ori evadeaza din vreun escape room. O gasiti si la: viatasiacorddeoane.ro

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare