San-Antonio in Romania

de / February 9th, 2014 / 497 vizualizari

SA10febEditura Univers va lansa o noua colectie dedicata cunoscutului scriitor francez Frédéric Dard pe data de 10 februarie 2014.

Nuuuu, dar asta n-are nimic de-a face cu San-Antonio. So, recapitulons!

Atentiune, natiune! Cotcarii, borfasii, banditii si negustorii de crime nu mai au nicio sansa. Comisarul San-Antonio se intoarce in Romania! Cat despre voi, amici de poante si scamatorii, bucurati-va! Comisarul San-Antonio is back. Pentru ca asa ii sta bine unui agent care se respecta.

Cine e San-Antonio? Nu e doar un pseudonim sau un personaj care a facut furori. E un adevarat fenomen care a cuprins Franta si lumea intreaga. Frédéric Dard i-a dat frau liber in 1949 si, de atunci, sarmantul comisar nu s-a oprit pana nu si-a strigat aventurile in 175 de romane, care au dat pe spate peste 200 de milioane de cititori. si asa, orice fel de cititori. Filologi, filosofi si sociologi si-au prins urechile in limbajul de o subtilitate rar intalnita si s-au pus pe scris studii si doctorate. Cum nu au scos-o la capat, au mai incercat cu dezbateri si colocvii, doar-doar or acoperi toate fanteziile pe care San-Antonio le-a daruit limbii franceze. Mai mult, nu s-au lasat pana nu au facut si-un dictionar cu expresii si cuvinte nascocite sau reinventate, cu nu mai putin de 2000 de pagini, unele roz. Pentru exemplele deocheate. Ca sa le imblanzeasca.

Cum nu sunt mai prejos, si cititorii romani s-au bucurat de ispravile strengarului si au ras cu subinteles atunci cand el le facea din ochi sa prinda poanta. Mai intai inainte de ’89, cand era o aventura procuratul si cititul per se, pentru ca limba dezlegata si umorul cu manta nu erau, se-ntelege, in planul propasirii luminate. Dar mai pe sub mana sau tinut de sase, San-Antonio era si atunci un nume de cod pentru connaisseuri. in anii ’90, cand pudibonderiile au fost lasate deoparte, San-Antonio a devenit un must al cititorului lipsit de prejudecati.

Frédéric Dard, San-Antonio, spuneti-i cum vreti (ca doar si permisul sau de sofer il recomanda cu ambele nume), este o figura! Prin ’93, cand deja cam toata suflarea ii stia de frica (sa nu moare de ras, nu altceva), Pierre Assouline, om fin, ii ia frumos un interviu exact pentru Lire. Ton serios, intrebari punctuale, cand, deodata, ce sa raspunda pisicherul de San-A? Ca dintre toate regretele de pe lumea asta, cel mai mare e taman asta, dupa cum urmeaza: “Cel mai mult imi pare rau de un lucru, ca va fi prea tirziu sa ma folosesc de moartea mea pentru a scrie o carte. Ma voi desfata singur cu aceasta emotie, dar nu voi mai avea timpul sa o transpun in scris… Pacat….!”. Mai poti spune ceva? Nimic. Iei cartea in mana si-i dai inainte cu cititul.Dupa o pauza de 20 de ani, maestrul subtilitatilor, este din nou in Romania.

Incepand de luni, 10 februarie, romanele din seria San-Antonio vor putea fi gasite la chioscurile de ziare, impreuna cu ziarul Libertatea. Banditi si negustori de crime, feriti-va! Voi, fini cititori si strengari, indrazniti!

Mai multe info aici:

# # # # #

Erika

Postul precedent

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare