O saptamana de premii literare

de / November 25th, 2013 / 217 vizualizari

literary awardsSaptamana care tocmai s-a incheiat a fost una bogata in premii literare. Facem acum o recapitulare pentru cei care, asemeni noua, au fost acaparati de isteria Gaudeamus.

Miercuri, la New York, scriitorii James McBride si George Packer au fost recompensati cu National Book Awards, unul dintre cele mai prestigioase premii literare din Statele Unite.

James McBride a primit marele premiu la categoria fictiune, pentru romanul sau “The Good Lord Bird”, a carui actiune se petrece in perioada sclaviei americane. La categoria non-fictiune s-a remarcat George Packer cu volumul sau “The Unwinding: An Inner History of the New America”, o istorie a Statelor Unite ale Americii care acopera intervalul 1978 – 2012, narata de americani, in diferite momente ale vietii.

National Book Award pentru poezie a ajuns la Mary Szybist pentru volumul “Incarnadine”, iar premiul de la categoria literatura pentru copii si tineri i-a revenit scriitoarei Cynthia Kadohata, pentru cartea “The Thing ABout Luck”.

In cadrul galei de premiere, E.L. Doctorow si Maya Angelou au primit distinctii onorifice, pentru contributia adusa la literatura americana.

Tot saptamana trecuta s-a decernat si premiul Cervantes, cea mai importanta distinctie din literatura hispanica. Juriul au recompensat-o cu ravnitul premiu pe scriitoarea si jurnalista mexicana Elena Poniatowska, care se alatura unor laureati celebri, precum argentinianul Jorge Luis Borges, hispano-peruanul Mario Vargas Llosa si mexicanii Carlos Fuentes si Octavio Paz.

Premiul Marin Sorescu, o initiativa a Institutului Cultural Roman (ICR) din Stockholm i se va acorda anul acesta scriitoarei suedeze Marie Silkeberg, ceremonia de decernare urmand sa aiba loc in data de 2 decembrie. Evenimentul va cuprinde o prezentare a vietii si operei lui Marin Sorescu realizata de Dan Shafran, o alocutiune despre opera laureatei Marie Silkeberg, sustinută de Anna Hallberg, membra a juriului, si lecturi din opera poetilor Marie Silkeberg si Marin Sorescu, in interpretarea actorului Christian Fex. Totodata, Marie Silkeberg va sustine o prelegere cu titlul “A treia oglinda”.

Sursa: Mediafax

# # # # #

MissValery

Miss Valery este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Cititoare in serie (cum altfel?) si pasionata de calatorii, filme si evadari, daca nu o vezi citind, inseamna ca e ori plecata prin cine stie ce locuri, ori la cinema, ori evadeaza din vreun escape room. O gasiti si la: viatasiacorddeoane.ro

Postul precedent
Postul urmator

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare