A murit poeta Nina Cassian

de / April 17th, 2014 / 76 vizualizari

nina cassianPoeta Nina Cassian (89 de ani) a decedat, marti, in resedinta ei din New York, in urma unui atac de cord.

Serviciul memorial va avea loc marti, 22 aprilie, la ora 16:00 (ora locala), la Riverside Memorial Chapel din New York, cenusa sa urmand sa fie trimisa in tara.

Nina Cassian, nascuta Renne Annie Cassian, este considerata a fi marea seducatoare a literaturii romane. A realizat traduceri dupa scriitori cunoscuti precum Shakespeare, Bertolt Brecht si Paul Celan, dar este cunoscuta, printre altele, pentru ca a creat “limba sparga”, o forma de expresie artistica in care o parte dintre substantivele, verbele si adjectivele din romana sunt inlocuite cu cuvinte inventate chiar de poeta.

In 1985 a plecat in SUA ca “profesor invitat” cu o bursa Soros pentru a tine un curs la New York, unde a si ramas. Ca represalii, apartamentul din Romania i-a fost confiscat si cartile interzise si retrase din biblioteci, pana la caderea regimului Ceausescu.

Exilul l-a petrecut in cea mai mare parte la New York unde a publicat volume memorialistice.

# # # # #

MissValery

Miss Valery este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Cititoare in serie (cum altfel?) si pasionata de calatorii, filme si evadari, daca nu o vezi citind, inseamna ca e ori plecata prin cine stie ce locuri, ori la cinema, ori evadeaza din vreun escape room. O gasiti si la: viatasiacorddeoane.ro

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare