Mircea Cartarescu, premiat pentru cea mai buna carte la Targul de la Leipzig 2015

de / December 9th, 2014 / 325 vizualizari

cartarescuScriitorul Mircea Cartarescu va primi prestigiosul premiu pentru cea mai buna carte la Targul de la Leipzig 2015 (Leipziger Buchpreis zur Europaischen Verstandigung), pentru trilogia “Orbitor”.

Premiul acesta vine la numai cateva luni de la aparitia in limba germana a volumului “Orbitor. Aripa dreapta” (“Die Flugel”), in traducerea lui Ferdinand Leopold

Decernarea acestei distinctii literare se va face cu ocazia deschiderii Targului de carte de la Leipzig, Germania, pe 11 martie 2015, in Sala de Concerte a orasului, iar discursul de laudatio va fi sustinut de scriitorul german Uwe Tellkamp.

“In motivatia juriului se pune accent pe faptul ca titlul Orbitor lasa deja sa se intrevada intreaga anvergura a acestei trilogii ce infatiseaza si circumscrie un intreg univers de forme. Este vorba despre un roman universal, ce face sa se nasca nenumarate lumi ale cunoasterii si rostirii si care debordeaza in metafizic, fantasmagoric si apocaliptic. Metafora fluturelui, sub care sta intreaga trilogie, reprezinta insasi imaginea metamorfozei si a transfigurarii neintrerupte a lumii”, se arata in comunicatul editurii vieneze Zsolnay, editorul austriac al romanelor lui Mircea Cartarescu.

Premiul pentru carte de la Leipzig pentru armonie europeana este decernat din 1994 si este o recunoastere a personalitatilor care prin cartile lor au avut o contributie importanta la intelegerea intre popoarele Europei. Printre castigatorii din anii precedenti se numara scriitorii Imre Kertesz, Claudio Magris, Peter Nadas, Slavenka Drakulic, Svetlana Aleksievitj, Hugo Claus, Ryszard Kapuscinski.

Sursa foto

#

MissValery

Miss Valery este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Cititoare in serie (cum altfel?) si pasionata de calatorii, filme si evadari, daca nu o vezi citind, inseamna ca e ori plecata prin cine stie ce locuri, ori la cinema, ori evadeaza din vreun escape room. O gasiti si la: viatasiacorddeoane.ro

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare