Micuta care si-a scrijelit suferinta in “Jurnalul albastru”

de / July 1st, 2010 / 214 vizualizari

“Jurnalul albastru” este povestea teribila si cutremuratoare, dar mai ales reala, a unei fetite indiene, vanduta si fortata sa devina prostituata si care se foloseste de puterea imaginatiei si a scrisului pentru a-si depasi existenta tragica.

Batuk Ramasdeen este o fetita precoce si cu o imaginatie iesita din comun, dintr-un sat din India. La varsta de noua ani, tatal sau o vinde unui proxenet din Mumbai. “Plasata” licitatorului care ofera pretul cel mai mare si care cauta o tanara virgina, ajunge la un “orfelinat” unde este initiata in noua ei profesie. Din cusca sa mica de pe Common Street, ea se prostitueaza zilnic pentru ceva mancare si un loc de dormit.

Obligata sa serveasca din cuibul ei placerile a pana la zece barbati pe zi, tratata mizerabil de catre cei care platesc pentru serviciile ei, fata este abuzata chiar si de medicul care o consulta; iar prietenul ei, Puneet, aproape moare dupa ce a fost violat de doi politisti si este castrat la primul semn de pubertate.

Jurnalul copilariei distruse

Folosindu-si imaginatia si talentul la scris pe care l-a deprins pe cand era internata intr-un spital misionar, Batuk evadeaza din cumplita sa existenta, asternand pe hartie povesti. “Jurnalul albastru” devine mantuirea sa. Povestile lui Batuk sunt minunat redate, iar descrierile evadarilor sale imaginare sunt nespus de poetice. Felul in care frumusetea si infioratoarea realitate sunt puse laolalta e cutremurator.

Volumul, aparut la Editura Trei, ii apartine lui James Levine, profesor de medicina la Clinica Mayo. Acesta a avut ideea teribilei si sfasietoarei cati pe cand intervieva copiii strazii in Mumbai, in timpul cercetarii lui medicale.

Pe Strada Custilor, unde copiii se prostituau, inchisi pur si simplu in spatii mici si expuse public, Levine a fost izbit de imaginea unei fetite care statea in fata custii sale si scria intr-un jurnal. Asa s-a nascut “Jurnalul albastru”, primul sau roman devenit imediat dupa aparitie un bestseller.

Ca urmare a succesului de public inregistrat de cartea sa, autorul a declarat ca toate incasarile din Statele Unite vor fi donate pentru ajutorarea copiilor abandonati si exploatati.

Sursa: Evz.ro

# # # #

MissValery

Miss Valery este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Cititoare in serie (cum altfel?) si pasionata de calatorii, filme si evadari, daca nu o vezi citind, inseamna ca e ori plecata prin cine stie ce locuri, ori la cinema, ori evadeaza din vreun escape room. O gasiti si la: viatasiacorddeoane.ro

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare