Memorii in pregatire

de / September 18th, 2012 / 113 vizualizari

Salman Rushdie, Carlos Santana si Monica Lewinsky aspira la un loc in biblioteca voastra. Daca primul isi are deja locul asigurat, iar memoriile sale sunt pe cale sa fie lansate, ceilalti doi, desi au ce povesti, nu fac decat sa sporeasca numarul celebritatilor publicate.

Sa incepem cu Salman Rushie, ale carui memorii – Joseph Anton – se vor lansa pe 18 septembrie. Joseph Anton este pseudonimul adoptat de autor in perioada in care a trebuit sa se ascunda de autoritatile iraniene, care au emis o fatwa impotriva lui pe 14 februarie 1989, condamnandu-l la moarte pentru romanul sau Versetele Satanice, considerat a aduce o ofensa la adresa Islamului, Profetului si Coranului. Nevoit sa isi aleaga o identitate sub care sa fie recunoscut de politie, Rushdie a optat pentru o combinatie intre numele a doi dintre scriitorii sai preferati: Joseph Conrad si Anton Cehov.

“Am pus acest titlu cartii pentru ca intotdeauna mi s-a parut foarte ciudat sa mi se ceara sa renunt la numele meu, mereu m-am simtit stingherit in aceasta privinta, si m-am gandit ca ar putea ajuta la dramatizarea, pentru cititori, a profundei stranietati si a disconfortului acelor ani”, a declarat Salman Rushdie.

Urmatorul pe lista, Carlos Santana (65 ani), chitaristul premiat cu Grammy, isi va publica autobiografia in 2014, atat in engleza, cat si in spaniola.

Conform unui comunicat de presa emis de editura Little, Brown: “cea mai mare dorinta a lui Carlos, pe cand isi spune povestea, este sa ii ajute pe cititori sa descopere sanctitatea, gratia si divinitatea din propria fiinta”. Pe langa acest nobil deziderat, pe cititori ii mai asteapta si povesti despre Miles Davis, BB King, Eric Clapton, Buddy Guy si multi altii.

Inchidem, apoteotic, cu o stire, neconfirmata inca: Monica Lewinsky este in tratative cu edituri importante pentru a publica o carte despre aventura pe care a avut-o cu fostul presedinte american Bill Clinton in perioada in care era asistenta la Casa Alba.

Desi nu se stie inca numele acestor edituri si nici prea multe detalii (cu fiecare editura in parte a fost semnat un contract de confidentialitate), nu exista indoiala ca Monica va gasi cu usurinta unde sa isi publice cartea. S-a tot vorbit despre scandalul izbucnit in 1998 la Casa Alba, dar, cel putin pana acum, Monica Lewinsky s-a aratat destul de retinuta in legatura cu acest subiect. Se pare insa ca lucrurile sunt pe cale sa se schimbe si ca fosta stagiara este determinata sa ne prezinte daca nu povestea adevarata, macar varianta ei de poveste.

 

# # # # #

MissValery

Miss Valery este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Cititoare in serie (cum altfel?) si pasionata de calatorii, filme si evadari, daca nu o vezi citind, inseamna ca e ori plecata prin cine stie ce locuri, ori la cinema, ori evadeaza din vreun escape room. O gasiti si la: viatasiacorddeoane.ro

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare