Lumea lui Tolkien. Imagini si simboluri in literatura fantasy

de / November 19th, 2012 / 355 vizualizari

“Lumea lui Tolkien. Imagini si simboluri in literatura fantasy” este titlul conferintei la care Societatea Tolkien din Romania ii asteapta pe fanii fantasy, vineri, 23 noiembrie 2012, la Casa Universitarilor din Bucuresti (str. Dionisie Lupu, nr. 46) intre orele 10 si 17. Conferinta va fi sustinuta de teologul timisorean Robert Lazu.

Lumea lui Tolkien

Prilejuit de lansarea celei de a doua editii a volumului semnat de Robert Lazu, Lumea lui Tolkien, evenimentul are ca scop prezentarea principalelor influente istorice, mitologice si teologice decelabile in operele celebrului scriitor britanic J.R.R. Tolkien. De asemenea, vor fi analizate geneza operelor literare precum si modul in care “imaginatia creatoare” a scriitorilor moderni asimileaza, constient sau inconstient, anumite imagini si simboluri provenite din vechile naratiuni religioase specifice culturii occidentale. Asa-numita “analiza mitologica” elaborata si practicata de teoreticieni romani precum Mircea Eliade, Ioan Petru Culianu, Nicolae Balota, Eugen Todoran, Emil Turdeanu va oferi cadrul conceptual al prezentarii.

Activ in domeniul filosofiei medievale si moderne, preocupat de receptarea gandirii lui René Descartes din perspectiva filosofiei thomiste dar si de remanenta unor idei specifice magiei naturale in contextul stiintei contemporane, Robert Lazu a fost si ramane un pasionat al literaturii lui John Ronald Reuel Tolkien. Astfel, in 2004, a publicat monografia Lumea lui Tolkien, urmata de alte doua lucrari dedicate faimosului autor britanic. Prima, intitulata J.R.R. Tolkien. Credinta si imaginatie (2005), coordonata impreuna cu profesorul Virgil Nemoianu, este o culegere de studii semnate de autori din Statele Unite, Romania, Anglia, Austria, Polonia si Australia. Cea de a doua, coordonata impreuna cu Mihaela Cernauti-Gorodetchi si Györfi-Deák György, este o masiva Enciclopedie a Lumii lui J.R.R. Tolkien (2007). Dupa ce fost invitat, in cursul anului 2006, la o conferinta internationala – “The Lord of the Rings. Sources of Inspiration” – organizata de celebrul Colegiu Exeter al Universitatii din Oxford, unul din textele semnate de Robert a fost inclus intr-o antologie coordonata de profesorul Paul Kerry si Sandra Miesel, antologie publicata de selecta editura a Universitatii Fairleigh Dickinson din New Jersey: Light Beyond All Shadow: Religious Experience in Tolkien’s Work.

Interesul lui Robert Lazu pentru literatura nu se opreste, insa, doar asupra lui Tolkien si a literaturii fantasy. In cadrul unei rubrici saptamanale – “Cybercritica” – publicate in intervalul dintre anii 2005 – 2007 in revista Adevarul Literar si Artistic, el a abordat o gama diversa de scriitori, muzicieni, critici, filosofi, directori de film si teologi: Arkadi & Boris Strugatki, Tim Burton, Avery Dulles, Ion Creanga, J.K. Rowling, Wallace & Gromit, formatia U2, Terry Pratchett, Christoph von Schönborn si multi altii. Majoritatea acestor texte au fost cuprinse intre copertile volumelor Cybercritica (2008), respectiv Calator prin America si alte eseuri (2009). In ciuda incursiunilor sale insistente in teritoriul literaturii, Robert nu a renuntat niciodata la studiul filosofiei si teologiei, publicand cateva lucrari in aceste domenii proprii culturii occidentale: Lecturi catolice (2004),Perspective asupra Conciliului Vatican II (2004), Exercitii hermeneutice(2002), Farmecul discret al teologiei (2001), Orizontul sacru (1998).

Partenerii evenimentului sunt Universitatea din Bucuresti si Societatea Romana de SF si Fantasy. Parteneri media: Sapte Seri, HotNews.ro, Radio Romania Cultural, revista Cultura, bookaholic.ro, metropotam.ro. Intrarea este libera.

Conferinta va fi urmata, a doua zi, de lansarea cartii “Lumea lui Tolkien” la targul de carte Gaudeamus, de la ora 17.00. La lansare vor participa autorul volumului, criticul literar Catalin Sturza, jurnalistul Vlad Mixich si pr. Silviu Hodis, directorul Editurii “Galaxia Gutenberg”.

# # # # #

Andres

Andres este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Crede ca tot ceea ce ni se intampla in viata, se intampla cu un scop. Cartile pe care le citim, oamenii pe care ii intalnim, lucrurile pe care le vedem ne ajuta sa luam deciziile potrivite. Este autoarea cartii Inca o dorinta (www.incaodorinta.com). Blog personal: andreeaban.ro

Postul precedent

Un comentariu

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare