Leila Slimani

Leïla Slimani și al ei cântec lin

de / October 26th, 2017 / 541 vizualizari

Sunt cântece care te fac să dansezi, să râzi, să plângi, care te intrigă, te pun pe gânduri, te irită, te lasă indiferent etc, etc. Și mai este cântecul lin al Leïlei Slimani, câștigător de Premiu Goncourt in 2016, care îți zdruncină plăcile tectonice interioare.

“Cântec lin” este o carte pe cât de amăgitoare, pe atât de sinceră. Subiectul numai unul liniștit nu este, cum ați putea crede judecând după titlu. Iluzia nu durează mult, însă. Ba chiar, este spulberată instant. “Bebelușul a murit. N-a fost nevoie decât de câteva secunde.” Așa începe cartea, cu exact aceste cuvinte. Curge apoi, în același stil, firesc și franc, către deznodământul tragic dezvăluit încă din primul rând.

Cantec lin

O lectură rapidă, de doar 170 de pagini, dar nicidecum lejeră – odată citită, povestea îți rămâne întipărită în memorie, în stomac și în suflet. E doar ficțiune, îți spui, dar apoi îți amintești că nici lumea reală nu este tocmai un loc de joacă pentru unicorni roz și, asfel, scenariul din carte devine chiar mai verosimil. Nu cred că aș fi putut să termin de citit dacă aș fi fost mamă (mai ales dacă aveam și o bonă) și nici nu îmi pot imagina cum ar percepe un părinte această carte.

Astfel, lovită în plex de carte, copleșită de curiozitate și îngenuncheată de traficul din București, m-am prezentat, cu întârziere, dar cu exemplaru-mi pregătit de semnare, la întâlnirea cu Leïla Slimani de la Cărturești Verona. Am descoperit-o atât de frumoasă și de naturală, atât de firavă și de puternică, totodată – unde mai pui și accentul – că parcă am plecat de la eveniment și mai convinsă că tocmai am citit una dintre cele mai bune cărți ale anului.

Leila Slimani

Leila Slimani

Dacă nu ați ajuns la lansarea de la Cărturești Verona, mai aveți ocazia să o cunoașteti pe Leïla Slimani și astăzi, tot de la ora 18:30, dar la Institutul Francez, sala Elvire Popesco, unde va avea loc o dezbatere publică, plecând de la următoarele repere: Care mai este impactul cuvântului scris în societățile contemporane ? Cum influențează evoluția socială angajamentul civic al creatorului de opere literare? Cum schimbă un premiu literar important parcursul unui scriitor?

Dacă e să iau lansarea de ieri ca exemplu, v-aș sfătui să ajungeți la timp – locurile sunt limitate, iar doritorii sunt mulți. Cred și eu, cine nu și-ar dori să o cunoască pe Leïla?

Leila Slimani

Mulțumesc, Editura Trei și Pandora M! Ați făcut un cititor în serie foarte fericit (de fapt, mult mai mulți, după cum se vede și din poze, dar sunt o egoistă și mă gândesc doar la mine).

Cartea este disponibilă, momentan, doar pe site-ul editurii, dar o veți găsi, cât de curând, în toate librăriile, online și offline. Spor la citit!

# # # # # # #

MissValery

Miss Valery este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Cititoare in serie (cum altfel?) si pasionata de calatorii, filme si evadari, daca nu o vezi citind, inseamna ca e ori plecata prin cine stie ce locuri, ori la cinema, ori evadeaza din vreun escape room. O gasiti si la: viatasiacorddeoane.ro

2 Comentarii

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare