Impresii despre Gaudeamus. 9 bloggeri, 9 perspective

de / November 24th, 2016 / 555 vizualizari

Obișnuiesc să merg la târgurile de carte în timpul săptămânii. Prefer miercurea sau joia pentru că acelea sunt zilele în care poți răsfoi în tihnă cărțile, prietenii de la edituri sunt relaxați, nu e nevoie să dai din coate pentru a ajunge la o editură sau alta, poți stabili un loc de întâlnire în care să reușești să fii văzut sau să-l vezi pe celălalt.

Anul acesta am ajuns la Gaudeamus joi și duminică. Spre uimirea mea, joi nu a mai fost lejer ca în alți ani, dimpotrivă. Numărul mare de lansări programate de edituri au adus oamenii printre cărți. Cu toate acestea, am reușit să vizitez mare pare din târg, să fac poze (albumul aici), să-mi cumpăr cărțile pe care le trecusem pe listă – o parte din ele, cel puțin – și să stau la povești… Asta în doar trei ore. La final, când a trebuit să plecăm (între timp m-am întâlnit cu a mea colegă, Miss Valery), am realizat că cele câteva ore nu au fost suficiente. Nu sunt niciodată suficiente! Am decis să ajung și în weekend, sâmbătă. Am ajuns duminică. Sâmbătă, când am văzut ce nebunie e în târg, mi-am schimbat planurile. Am privit cu uimire pozele cu mulțimea de oameni care așteptau să intre, care forfoteau pe scări, printre standuri, la parter, la etaj… Mă bucur că există Facebook, că s-a inventat live-ul și m-am putut delecta cu câteva lansări la care mi-ar fi plăcut să fiu prezentă.

gaudeamus-inchidere

Duminică am ajuns la festivitatea de închidere a târgului. Am filmat live (aici), pentru ca apoi să fac o ultimă plimbare printre cărți. La ora 20.00 stăteam pe scările de la intrare și priveam lung către edituri, către oamenii care deja strângeau standurile, către ultimii rătăciți printre cărți. M-a cuprins nostalgia, dar și o părere de rău că, iată, nici anul acesta nu am reușit să mă întâlnesc cu x sau y. Unii au fost sâmbătă, alții vineri, unii au fost pe fugă și, pur și simplu, nu am reușit să ne intersectăm. De aici mi-a venit ideea de a face o mică anchetă printre prietenii cititori care scriu despre cărți și care au ajuns la târg. Mi-am dorit să văd Gaudeamus prin ochii lor, să vă ofer mai multe perspective asupra târgului de anul acesta.

Astfel, vă invit să aflați cum au văzut târgul cei nouă bloggeri pe care, sunt sigură, mulți dintre voi îi urmăriți deja:

Laura – Blogul unei cititoare de cursă lungă

Anul ăsta pentru mine Gaudeamus a fost cu mai multe emoții decât de obicei, așa că am simțit că nu m-am putut „concentra” cum trebuie. Am fost miercuri și vineri toată ziua și sâmbătă jumătate de zi, m-am plimbat prin târg, însă nu am putut ajunge peste tot și nici nu mi-am luat tot ce-mi doream. Plimbările deveneau întâlniri cu oameni pe care am ajuns să-i văd doar pe la târguri, unii prieteni mai vechi, alții mai noi, iar întâlnirea (întâmplătoare de cele mai multe ori și, deci, cu atât mai frumoasă) se prelungea și apoi era un alt eveniment la care trebuia să ajung și tot așa. Dacă stau bine să mă gândesc, de fapt, pentru mine Gaudeamus 2016 a fost mai mult cu oameni decât cu cărți.

Jovi – Filme-cărți.ro

De ceva ani, merg la târgurile de carte în ziua de vineri, pe la prânz (lucru pe care l-am menținut și la Gaudeamusul de anul acesta), pentru că, pe de o parte, evit aglomerația din weekend, iar pe de altă parte găsesc toată lumea bună – scriitori, critici, editori, PR etc. – încă nu foarte stresată și pregătită de lansările ce încep după-amiaza și țin până duminica seara. Ajuns acolo, am descoperit că editurile sunt mulțumite de numărul mare de vizitatori, dar parțial mulțumite de numărul de vânzări de carte (sau cel puțin asta era varianta neoficială de până la acea oră). M-am plimbat pe la fiecare etaj, pe la edituri timp de peste patru ore, am fost uimit, ca de fiecare dată, de standurile cu dulcegării și cu ceaiuri/cafea, care nu prea își au locul la un târg de carte, printre expozanți, m-au mirat anumite apariții editoriale (gen ”Diamantul din șatră”) și mi-am delectat ochii cu marea de lume, ce devenea din ce în ce mai semnificativă, și cu marea de cărți, paradisul fiecărui cititor.

Am plecat la drum cu gândul să iau neapărat două cărți: una era solicitată expres de băiatul meu – ”Știința. Idei fundamentale” de la Editura Litera, iar cealaltă era ”Vreau să cânt și chiar cânt” de la Editura Casa de Pariuri Literare, în care Mihail Vakulovski și-a strâns interviurile (iar unul dintre ele i-l luasem chiar eu). Am revenit cu 36 de cărți, semn că noile apariții au fost tentante și nu puteau fi lăsate pe raft. La final, ca orice blogger literar care a fost la Gaudemus, ajuns acasă, am rămas în eterna dilemă: nu știu cu ce carte să încep!

Drăgan Milica şi Coman Iasmina  Literatura pe tocuri

Târgul de carte Gaudeamus a fost prilej de bucurie pentru noi, împătimiții de achiziții literare. Sâmbătă, 19.11.2016 am plecat hotărâți să descoperim ce surprize ne-au pregătit editurile. Lansările de carte au fost în prim plan, asta pentru că ne-am dorit să fim în preajma autorilor preferați.

Ziua de sâmbătă a fost probabil cea mai plină zi, atât pentru noi ca și vizitatori, dar și pentru edituri, având în vedere că au fost cele mai multe lansări de carte într-o singură zi. Deși multe, a fost totuși o plăcere pentru noi, cu toate că ne-am fi dorit să participăm la toate, dar, destul de greu să te împarți. Reducerile n-au fost consistente față de anii precedenți, dar a fost o plăcere să răsfoim cărțile de la Editura Rao și Nemira. Au existat și reduceri la unele edituri: Litera aproximativ 20%, Grupul Editorial Corint între 20-25%, Editura Trei ne-a obișnuit cu reducerea de 30% și o editură cu o reducere semnificativă – Editura Quantum Publishers -50%. Editura Librex pentru prima dată participantă la târg, a răsfățat cititorii cu pachete atractive, pline de culoare, mici cadouri din partea autorilor și reducerea de până la 30%. Comparativ cu anii precedenți achizițiile personale au fost reduse, probabil și datorită ispitelor din mediul online de Black Friday.

Sandra – The Hearabouts

Pentru mine, vizita la Gaudeamus este deja o tradiție și încerc să nu ratez nicio ediție. De data aceasta știam că nu pot ajunge în weekend, așa că am mers joi seara.

Din păcate nu am avut la dispoziție decât o oră și jumătate, în care a trebuit să condensez cât mai multe activități: vlogging, cumpărături, socializare etc. Mi-a plăcut faptul că, la momentul respectiv, nu era foarte aglomerat și am reușit să duc la capăt cu succes tot ce îmi propusesem.

De obicei pregătesc o listă de cumpărături, însă îmi place să descopăr și noile apariții, astfel că și anul acesta am cumpărat cărți din ambele categorii, axându-mă în special pe romane grafice și autori români contemporani (urmează foarte curând și un haul pe canalul nostru de Youtube aici). Am plecat de la târg cu zâmbetul pe buze și cu o listă de lectură extinsă.

Oli&Tyna – Delicatese Literare

Târgul de carte Gaudeamus este cel mai mare eveniment editorial al anului. Însă este mult mai mult de atât! Este un uriaș rezervor de energie pozitivă! Noi așa l-am perceput. Ziua de sâmbătă, 19 noiembrie, singura zi în care am reușit să ajungem, a fost o zi plină: lansări de carte, ședințe de autografe, lume multă, alergătură de la un stand la altul, tentații peste tentații, surprize, oferte, promoții, un ocean de cărți cu mirosul și magnetismul irezistibil al acestora, întâlniri/reîntâlniri cu oameni dragi, colegi, colaboratori, autori îndrăgiți, bloggeri, prieteni de pe FB. și cititori pasionați ca și noi, de care ne leagă dragostea de lectură.

Am plecat de dimineață din Craiova, pentru a ajunge la timp la evenimentele la care doream să participăm – de menționat cele de la Editura Librex, care a avut o galerie spectaculoasă de lansări, opt la număr, din oră în oră, începând de la ora 12. Timpul a fost insuficient și, deși am petrecut peste șase ore la Gaudeamus, nu am atins nici pe departe tot ce ne propusesem, în parte și din cauza distanțelor mari între standurile editurilor, la etaje diferite, printr-o mare de oameni… Mare noroc cu scările de la un etaj la altul, că le mai foloseam pe post de băncuțe! Cât despre prețioasa “recoltă” de cărți , amândouă  am achiziționat 28 de cărți. O fi mult, o fi puțin?…

Ca impresie generală, a fost… magic! Ne-am lăsat prinse în atmosfera extraordinară a târgului căci despre asta vrem să vorbim în primul rând – despre atmosferă, socializare, prietenie, energie pozitivă, bună-dispoziție, zâmbete, amintiri de neuitat!

Julia – Cărți cu colți

Când îți faci planuri și acestea încep să se năruie, că deh, uiți că te-ai întors în România pentru o scurtă perioadă de timp și nu mai ești în Anglia, îți vine să te apuci cu mâinile de cap și să iei la șuturi pe toți care se găsesc rude în drum (vorbă oltenească) .

Este a doua oară când merg la Târgul Gaudeamus și sfatul meu pentru toți este: mergeți în timpul săptămânii! Plănuiam să merg sâmbăta, dar plictisindu-mă vineri, am dat o fugă până la târg, cu gândul să salut lumea (persoanele de contact de la editurile cu care noi colaborăm). Și bine am făcut!

Sâmbătă a fost nebunie curată!!!!! Lansări, vedete, mulți gură cască, care se găsesc rude cu te miri cine, se postează în mijlocul drumului și nu mai poți trece, iar dacă le zici respectuos să îți facă loc, te pomenești că îți zic că nu ai educație. Păi nu ai, că atunci când vrei să cobori scările și trebuie să faci slalom printre babe și moși, că mai nou scările sunt folosite pe post de scaune/ bănci pentru că Esca este  la nu știu ce lansare și lași și mâncarea pe foc, doar să vii să o vezi, că nu o vezi destul la televizor, știi că ai ajuns în minunata Românie și că ți-ai uitat aripile în Anglia, la naftalină. Pentru că la Gaudeamus , în weekend, fără aripi nu poți să răzbești, asta dacă vrei să mai apuci să îți cumperi și o carte, două!

Editurilor nu am ce să le reproșez. Cărți noi nouțe, prețuri pentru toate buzunarele, oferte, lansări, autori, sesiuni de autografe. Tentații peste tentații! Și mult haos.

Georgiana (Ghanda) – Jurnalul unei cititoare

Anul acesta am reușit să ajung la Gaudeamus câteva ore miercuri și vineri, toată ziua de sâmbătă și jumătate din duminică. Mi-a plăcut mai mult ca anul trecut, când mi s-a părut că oamenii veniseră mai mult ca să spună că au fost decât pentru a se bucura de târg. Anul acesta mi s-a părut că văd mai mulți oameni oprindu-se și uitându-se la cărți, zâmbindu-și când se uitau la aceleași titluri, deși nu se cunoșteau. Impresia mea a fost și că au fost mai mulți tineri ca anii trecuți, ceea ce e un semn încurajator.

Nu am văzut prea multe oferte, cel puțin nu la titlurile SF&F, unde prețurile erau comparabile (sau chiar mai mari) decât cele online. Au fost și excepții, normal, și oricum prețurile sunt de înțeles, știu că prezența la un asemenea târg costă, așa că mi-am luat câteva titluri, în general noutăți care mi-au atras atenția, dar în principiu mi-am păstrat majoritatea banilor pentru cărțile care se găsesc mai greu online sau care se găsesc pe site-uri unde costurile de transport sunt o problemă.

Lansări, în schimb, au fost din plin. Am reușit să ajung la majoritatea celor care mi-au atras atenția și de data asta mi s-a părut că au fost mai mulți oameni interesați să ia parte la asemenea evenimente. De asemenea, mi s-a părut că au fost foarte multe debuturi (cel puțin la capitolul SF&F), mulți autori tineri care și-au lansat volumele la târg.

Pe scurt, am ajuns acasă cu o pradă de vreo 20 de volume pe care habar n-am când o să am timp să le citesc, cu o durere de picioare care m-a făcut să mă simt ciudat de mândră și cu o ușoară tristețe că s-a terminat și Gaudeamusul ăsta…

Simona Stoica – Pălărisme.ro

Știam că era „periculos” să merg sâmbăta la Gaudeamus, dar amintirile din anii trecuți nu m-au împiedicat să petrec nu mai puțin de șapte ore la târg, timp în care m-am împărțit între zeci de lansări, îmbrățișări și neașteptat de multe întâlniri, cu bloggeri, prieteni, traducători și persoane pe care voiam neapărat să le cunosc și „live”. A fost magic.

Da, am simțit la un moment dat că nu mai pot, că mă ustură picioarele și că următorul pas urma să fie ultimul. Da, am alergat de la un stand la altul, cu liste și pungi, felicitându-mă pentru trollerul care mă aștepta la Quantum Publishers, la îngerul meu păzitor. Da, m-am așezat istovită pe scări, mulțumită, fericită și emoționată, la finalul unei zile superbe, care m-a încărcat cu energie.

Dacă nu mergi sâmbăta la târg… nu înțelegi ce înseamnă, cu adevărat, o zi la Gaudeamus.

Eli Bădică – Bookaholic.ro

Gaudeamus mi se pare, de fiecare dată, și diferit, și similar. Diferit datorită cărților și autorilor prezenți în târg, desigur, dar și oaspeților de onoare, noilor edituri, publicului, niciodată același 100%. Pe de altă parte, dispunerea standurilor e, an de an, aceeași, chiar standurile per se suferă puține modificări, iar vedetele de carton și politicienii reușesc, cumva, să participe la fiecare ediție. Pavilionul Central al Romexpo este însă mereu acasă pentru mine, timp de cinci zile. Au apus – din fericire, din nefericire, cine poate ști? – anii în care mergeam doar ca vizitator, miercurea ori duminica după amiază, pentru a ocoli aglomerația. Așa că Gaudeamus s-a transformat într-un carusel care mă (și ne) învârte la viteză maximă pentru aproape o săptămână: lansări, articole, dezbateri, lansări, discuții, cărți luate pe fugă, iar lansări și tot așa.

Anul acesta, fluxul de vizitatori m-a surprins – s-a început cu un număr mare la deschidere, în special grație invitatului de onoare, s-a continuat relaxat, iar vineri seara, spre deosebire de alți ani, era aproape pustiu. Situația s-a remediat sâmbătă, când stăteai jumătate de oră doar la coada de la toaletă, și parțial duminică, după amiaza rărindu-se rândurile iar. Altfel, cărți bune și foarte bune multe – amintesc, în fugă, de volume noi semnate de autori precum Matei Florian, Radu Pavel Gheo, Radu Paraschivescu, Ciprian Măceșaru, Cati Giurgiu, Andreea Răsuceanu, Liliana Nicolae, Svetlana Cârstean & Athena Farrokhzad, Florin Dumitrescu etc. etc., de debuturi pe care abia aștept să le citesc, ca cele ale Ștefaniei Mihalache ori Tarei Skurtu, de colecții faine lansate acum (Vorpal, cea de poezie de colecție a editurii Cartier, de pildă) și multe altele. Să nu mai zic de traduceri, și acolo sunt numeroase delicii literare. Reduceri cu adevărat consistente nu sunt niciodată – dacă vrei cărți-chilipiruri, atunci nu vei avea noutăți, ci volume mai vechi (eu, de exemplu, printre altele, mi-am luat ediții Blecher apărute acum câțiva ani).

Acum, timp să avem pentru lecturi, că volume, Slavă Domnului, sunt!

 

Acestea au fost impresiile celor care ne-au onorat invitația de a ne povesti despre experieneța #Gaudeamus2016 și cărora le mulțumim! Dacă ați fost la târg, vă invit să ne lăsați impresiile voastre. În ce zile ați fost, cum vi s-a părut în acest an, ce v-a plăcut, ce nu v-a plăcut? Eu, recunosc, nu îmi place faptul că nu au garderobă. La un târg atât de mare, cu atâtea ore de petrecut în mulțime, nu e deloc confortabil să te plimbi cu haina în brațe. Asta dacă nu ai vreun cunoscut care să-ți pitească lucrurile pe undeva.

Acestea fiind spuse, vă doresc să vă bucurați de noile cărți. Lecturi minunate să aveți!

# # # # # # # #

Andres

Andres este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Crede ca tot ceea ce ni se intampla in viata, se intampla cu un scop. Cartile pe care le citim, oamenii pe care ii intalnim, lucrurile pe care le vedem ne ajuta sa luam deciziile potrivite. Este autoarea cartii Inca o dorinta (www.incaodorinta.com). Blog personal: andreeaban.ro

7 Comentarii

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare