Doua lansari de carte la Maison de la Porcelaine

de / April 23rd, 2012 / 112 vizualizari

Miercuri, 25 aprilie 2012, de la ora 18.00, la Wagner, Maison de la Porcelaine, (Str. Dr. Staicovici nr. 19, Cotroceni) va avea loc evenimentul de lansare a volumului Savoir-vivre, enciclopedie de stil si eleganta de Sabine Denuelle si a volumului Amintiri, de Zoe Camarasescu, Editia a II-a, cu grafica supracopertei semnata de Ana Wagner.

Organizatorii, Casa Editoriala Ponte si Wagner – Arte Frumoase si Povesti ii vor avea ca invitati pe criticul Dan C. Mihailescu si Radu Ioan Tudorache, editor.

Cartea Savoir-vivre, enciclopedie de stil si eleganta, de Sabine Denuelle contine un veritabil tezaur de informatii savuroase si utile, arta de a trai in societate, ce are la baza respectul fata de sine si fata de ceilalti.

Ce inseamna eleganta? Exista reguli pentru folosirea telefonului mobil? Cum ne comportam la birou? Dar la restaurant, in muzee sau la receptii? Cum organizam o cina festiva? Cum tinem un toast? Care sunt cele mai potrivite formule de adresare? E demodata galanteria? Cum raspundem la un compliment?

“Pe masura ce sosesc oaspetii, ajutati-i sa se instaleze confortabil, aproape de o masuta joasa sau de un gheridon. Le oferiti ceasca tinand-o cu mana stanga, iar ceainicul il manevrati cu dreapta. Dupa ce ati umplut ceasca, ii propuneti invitatului lapte, zahar sau lamaie; apoi asezati in fata oaspetilor farfurii de desert individuale, cu furculite speciale si cu servetele sau servete. Continuati cu platourile cu prajiturele si fiecare se serveste. Pentru a bea, ridicati ceasca si farfurioara ei (ca la cafea) avand grija sa nu cada lingurita, fara a ridica insa si degetul mic!” sunt recomandarile de eleganta si rafinament in comportamentul cotidian, dar si in ocazii speciale prezentate de Sabine Denuelle in Savoir-vivre.

Volumul Amintiri, de Zoe Camarasescu, Editia a II-a, grafica supracopertei de Ana Wagner este prefatat de Dan C. Mihailescu. Amintirile Zoei Camarasescu – fiica a lui Zoe Bengescu, doamna de onoare a Reginei Elisabeta – ofera o perspectiva asupra Romaniei de la finalul secolului XIX si din primele decenii ale secolului XX. Printre personalitatile evocate in carte figureaza Titu Maiorescu, Iacob Negruzzi – rude apropiate ale autoarei, si George Enescu, prieten al familiei.

“Fata de actuala domnie a vulgaritatii, prostiei, faradelegii si marlaniei (post)comuniste, lumea Bucurestilor lui Carol I si Ferdinand, ai lui Claymoor, Frédéric Damé si Ulysse de Marsillac, I.C. Bratianu si Marghiloman, P.P. Carp si Eugeniu Carada, Titu Maiorescu si Mitita Sturdza, orasul Expozitiei de pe dealul Filaret din 1906, in Romania Pelesului, Cotrocenilor si «trenurilor de placere» catre Sinaia «anilor nebuni», adica de pe la 1900 pana la Marele Razboi – ne covarseste cu un peisaj (geografic, uman, istoric, economic, politic si cultural) de-a dreptul zdrobitor prin firescul bunului-simt, al elegantei, rafinamentului hedonist, cultului slujirii si ierarhiei bine chibzuite. Pe scurt: o Romanie aristocratica, emanand intelepciune, temeinicie statala, armonie sociala (cel putin pana la 1907…), elan constructiv si masura in toate.” Dan C. Mihailescu

# # # # # #

Andres

Andres este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Crede ca tot ceea ce ni se intampla in viata, se intampla cu un scop. Cartile pe care le citim, oamenii pe care ii intalnim, lucrurile pe care le vedem ne ajuta sa luam deciziile potrivite. Este autoarea cartii Inca o dorinta (www.incaodorinta.com). Blog personal: andreeaban.ro

Postul precedent

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare