Dan Lungu, publicat in Best European Fiction 2013

de / December 24th, 2012 / 105 vizualizari

Dan LunguPovestirea „Nevasta de la ora sapte” (“7pm Wife”) care face parte din volumul Baieti de gasca (Polirom, 2005) scris de Dan Lungu, a fost publicata in prestigioasa antologie „Best European Fiction 2013”, aparuta la editura americana Dalkey Archive Press si coordonata de scriitorul american de origine bosniaca Aleksandar Hemon.

Cu o prefata semnata de scriitorul irlandez John Banville, „Best European Fiction” se afla la a patra editie si este dedicata literaturii europene, cu participarea mai multor scriitori din 32 de tari.

Dintre autorii cuprinsi in Best European Fiction 2013 ii mai amintim pe: Borivoje Adasevic, Mirana Likar Bajzelj, Semezdin Mehmedinovic, Ray French, Miklos Vajda, Bernard Comment, Eloy Tizon, Marie Redonnet, Zehra Cirak, Tomás Mac Síomóin.

Lucian Dan Teodorovici este primul autor roman publicat in antologia „Best European Fiction”. Editia 2011 a acesteia cuprinde povestirea „Dupa giste”, aparuta in volumul Celelalte povesti de dragoste (Polirom, 2009).

Volumul Baieti de gasca a aparut in traducere la editura austriaca Drava si este in curs de aparitie la editura Antonios Stamoulis din Grecia.

Cu o prefata de Luminita Marcu, Baieti de gasca este o carte de povestiri in care personajele sint liceeni zgomotosi si guralivi, un copil care deseneaza un sopron, o femeie fara miini care are drept hobby pictura, o prietena flusturatica, un sot inocent, indivizi proaspat imbogatiti… O lume pestrita care (re)constituie, cel mai adesea, lumea noua romaneasca in care traim. Uneori intimplarile parasesc Romania, pentru a ne transporta la Lille sau Viena. Oricum, indiferent unde se petrec, ele sint pline de haz si de neprevazut, dar si impregnate de o gravitate ascunsa.

„Proiectul lui Dan Lungu de readucere a realitatii in literatura are inaintasi celebri si in loc sa stam si sa ne gindim daca ar trebui sa fim avertizati ca este vorba de non-fictiune, mai bine sa ne bucuram pur si simplu de aceste mici bijuterii, de aceste felii de viata taiate cu cel mai fin bisturiu, decupaje dintr-o lume cit se poate de bogata in pitoresc existential.” (Luminita Marcu)

# # #

Andres

Andres este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Crede ca tot ceea ce ni se intampla in viata, se intampla cu un scop. Cartile pe care le citim, oamenii pe care ii intalnim, lucrurile pe care le vedem ne ajuta sa luam deciziile potrivite. Este autoarea cartii Inca o dorinta (www.incaodorinta.com). Blog personal: andreeaban.ro

Postul urmator

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare