Castigatorii National Book Award pe 2012

de / November 20th, 2012 / 182 vizualizari

S-a decernat cel mai prestigios premiu literar american: National Book Award. La categoria noastra preferata – fictiune – norocoasa castigatoare a fost aleasa Louise Erdrich, pentru romanul ei “The Round House”.

Povestea unei femei care este atacata pe teritoriul unei rezervatii din Dakota de Nord a reusit sa invinga romane semnate de autori precum Dave Eggers, Junot Diaz sau Kevin Powers.

The Round House a fost numita deja “Cartea anului” pe Amazon.com, iar acum autoarea a fost recompensata cu un cec de 10.000 dolari, in cadrul ceremoniei de decernare a premiilor National Book Awards ce a avut loc la New York.

In discursul ei de acceptare, Louise Erdrich a precizat: “Aceasta este o carte despre un grav caz de injustitie care s-a petrecut intr-o rezervatie. Va multumesc pentru ca i-ati conferit o vizibilitate mult mai mare”. Autoare a 14 romane, Louise Erdrich nu este la prima nominalizare pentru National Book Awards, numele ei regasindu-se si pe lista scurta pentru premiul Pulitzer. Un alt detaliu care merita mentionat: autoarea este proprietara unei librarii independente numita Birchbark Books.

Premiul pentru non-fictiune a ajuns la Katherine Boo pentru prezentarea vietii dintr-o mahala din Mumbai – “Behind the Beautiful Forevers”. Si pentru Katherine este o perioada fructuoasa, intrucat este una dintre finalistii premiului Guardian pentru debut si a fost nominalizata pentru premiul Wade Davis, dar a pierdut in favoarea lui Samuel Johnson.

Alti castigatori ai serii: David Ferry, premiat pentru volumul de poezie: “Bewilderment” si William Alexander, triumfator la categoria literatura pentru copii cu “Goblin Secrets”. Elmore Leonard a fost medaliat pentru contributia sa remarcabila adusa literaturii americane. Aceasta distinctie l-a bucurat nespus pe Leonard, care a marturisit: “Singurul lucru pe care mi-am dorit vreodata sa-l fac in viata, a fost sa ma distrez scriind povesti. Acest premiu este o dovada ca inca o mai fac”.

Sursa

 

# # # # #

MissValery

Miss Valery este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Cititoare in serie (cum altfel?) si pasionata de calatorii, filme si evadari, daca nu o vezi citind, inseamna ca e ori plecata prin cine stie ce locuri, ori la cinema, ori evadeaza din vreun escape room. O gasiti si la: viatasiacorddeoane.ro

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare