Unde sunt? > Acasa > Autori > Nicolae Sirius

Biografie Nicolae Sirius


Nicolae Sirius Sunt fanPentru a deveni fanul acestui autor trebuie sa te autentifici.
Nume: Nicolae Sirius
Data nasterii: 1950
Locul nasterii: Lupsanu, Calarasi
Biografie: Nicolae Sirius este poet si dramaturg.

A parasit Romania in 1986. A trait sase luni intr-un lagar din Austria. Devine cetatean australian din 1988. In 1995, ajunge in Germania, impreuna cu sotia, Hiroko Minakami, o valoroasa pianista japoneza. Cativa ani mai tarziu (1990), se stabileste in Japonia, unde traieste in prezent, alaturi de sotie si de cele doua fetite ale lor.

A debutat cu poezie in Tribuna Ialomitei (1968), publicand apoi versuri in Luceafarul (1974) si in Caietul Debutantului (Editura Albatros, 1979).

Consiliul Australian de Cultura si Arta i-a oferit doua burse guvernamentale (1989, 1990). Piesa sa de teatru Ultimul dictator, Cain, Abel si Dumnezeu a fost jucata in limba engleza de La Mama Theatre, in colaborare cu Melbourne International Festival (1990) iar Court House din Melbourne i-a pus in scena Castelul (1993).

Balada timpului ce plange, piesa de teatru scrisa in lagar, in 1986, a fost publicata in romana si, sub titlul Times weeps, in engleza (ambele volume au aparut la AMB, 2000).

In Romania, a publicat volumul Poezii fara tara (Editura Proteus, 1995). In Japonia, poemele sale din Secolul alb (traduse in engleza de dr. Walter Tonetto de la Waseda University) ia forma unui text electronic destinat cercetarii literare (1996).

Cel mai recent volum al lui, Poeme vechi si noi, este in curs de aparitie in limba japoneza.

Din anul 1991, Nicolae Sirius este membru al Uniunii Scriitorilor din Australia.

Carti publicate de Nicolae Sirius

Exilul Exilul

Rating:Poll

Votati cartea lunii!