Unde sunt? > Acasa > Autori > Gib I. Mihaescu

Biografie Gib I. Mihaescu


Gib I. Mihaescu Sunt fanPentru a deveni fanul acestui autor trebuie sa te autentifici.
Nume: Gib I. Mihaescu
Data nasterii: 23 aprilie 1894
Locul nasterii: Dragasani
Biografie: Gib I. Mihaescu (d. 19 octombrie 1935, Bucuresti ) a fost un prozator, romancier si un dramaturg roman interbelic.
A absolvit cursurile Colegiului National "Carol I" din Craiova.
Este autorul volumelor de nuvele Grandiflora in 1928 si Vedenia in 1929, al unor romane de analiza psihologica a aparitiei unor stari obsesive, indeosebi erotice: Rusoaica (tradus si in limba slovaca), Bratul Andromedei, Femeia de ciocolata, Zilele si noptile unui student intarziat, Donna Alba. A scris si piese de teatru (adunate in volumul Pavilionul cu umbre) si a purtat o interesanta corespondenta cu Cezar Petrescu, Corneliu Moldovanu, Apriliana Medianu si Susanne Dovalova, din Bratislava.
Romanele lui Mihaescu au influente rusesti, multi critici vorbind despre "dostoievskianism", insa textele sale, desi asemanatoare prin obiect, se deosebesc prin luciditate si limpezime de tenebrele si atmosfera neguroasa a operei lui Dostoievski. El a murit la varsta de doar 41 de ani, bolnav de tuberculoza, si a fost inmormantat la Dragasani.
Valoarea operei lasate in urma sa de Gib I. Mihaescu l-a asezat intre marii nuvelisti romani si printre cei mai importanti romancieri ai literaturii noastre.
La Dragasani un colegiu national ii poarta numele, iar la Ramnicu Valcea o strada este numita in cinstea lui.
La Muzeul Literaturii Romane sunt pastrate unele manuscrise ale sale.

Carti publicate de Gib I. Mihaescu



Poll

Votati cartea lunii!