Unde sunt? > Acasa > Autori > Constantin Stoiciu

Biografie Constantin Stoiciu


Constantin Stoiciu Sunt fanPentru a deveni fanul acestui autor trebuie sa te autentifici.
Nume: Constantin Stoiciu
Data nasterii: 16 februarie 1939
Locul nasterii: Iasi
Biografie: Constantin Stoiciu a urmat studii de filosofie la Universitatea din Bucuresti.

Lucreaza ca producator de film si ca jurnalist in presa cotidiana si saptamanala, colaborand in paralel la televiziune si la revistele culturale romanesti. A realizat 14 filme artistice, ca scenarist si cateva documentare ca regizor. A primit numerose premii in Romania si Europa. A colaborat cu unii dintre cei mai bine cotati regizori romani: Andrei Blaier, Dan Pita, Lucian Pintilie.

In anul 1982, a emigrat in Canada, stabilindu-se la Montréal.

A colaborat sase ani la Radio "Europa Libera". Fondator, in 1983, al editurii "Humanitas" si al revistei literare Humanitas. In calitate de editor, a incurajat poezia si debutantii, purtand o atentie particulara scriitorilor a caror limba de origine este alta decat franceza sau engleza. Editura "Humanitas" a publicat lucrari de valoare, care s-au distins prin diverse premii. Este singurul editor roman din Canada prezent cu carti in limba franceza si romana la Salonul de Carte de la Montréal din ultimii 16 ani. Din vara anului 1999, colaborator permanent la ziarul Cotidianul, Bucuresti.

Publicatii: Ca romancier, publica mai multe volume: Dimineata, schite si povestiri (1967); Pestele de fonta, roman (1969); Trufie (1974), Pasarela (1979); Le roman du retour (1992). Ultimele romane, publicate in franceza la Montreal sunt: De l’insouciance (1994); Fragments frivoles d’éternité (1998); La surprenante dignité d’un inconu qui étouffe (1999); L’attente (2001).

Scenarii: Isi adapteaza pentru ecran unele povestiri: Diminetiile unui baiat cuminte (1967); Legenda (1968); Filip cel bun (1977).

A efectuat mai multe calatorii in Romania, dupa 1989, promovand lucrari ale unor autori din Québec, care au fost traduse si publicate la Bucuresti iar operele unor scriitori romani au fost, in baza acestor schimburi, publicate in Canada, la Editura Humanitas.

Carti publicate de Constantin Stoiciu

Patiseria Patiseria

Rating:Poll

Votati cartea lunii!