Unde sunt? > Acasa > Autori > Constantin Noica

Biografie Constantin Noica


Constantin Noica Sunt fanPentru a deveni fanul acestui autor trebuie sa te autentifici.
Nume: Constantin Noica
Data nasterii: 2 iulie 1909
Locul nasterii: Vitanesti, judetul Teleorman
Biografie: Constantin Noica a fost un filosof, poet, eseist, publicist si scriitor roman.

Provenind dintr-o familie cu vechi radacini aromane, Constantin Noica incepe gimnaziul in Bucuresti; in perioada 1924-1928 urmeaza liceul "Spiru Haret", apoi bacalaureatul in 1928. Debuteaza ca licean in revista liceului, Vlastarul, in 1927. Il are ca profesor de matematica la "Spiru Haret" pe poetul Uvedenrodelor, Ion Barbu. Se inscrie la Facultatea de Filosofie si Litere din Bucuresti, pe care o va absolvi in 1931 cu teza de licenta Problema lucrului in sine la Kant. Timp de trei ani il are ca profesor pe filosoful Nae Ionescu.

In perioada 1932-1934 frecventeaza societatea culturala "Criterion".

In 1933, timp de un an de zile, urmeaza cursurile Facultatii de Matematica iar in primavara anului 1938 pleaca la Paris cu o bursa a statului francez, unde va sta pana in primavara anului 1939. In mai 1940 isi sustine la Bucuresti doctoratul in filosofie, cu teza Schita pentru istoria lui Cum e cu putinta ceva nou. In luna august a aceluiasi an face primul gest gazetaresc de rezonanta legionara. Scoate intr-un singur numar revista "Adsum", pe care o scrie toata singur si o publica din bani proprii, o revista al carei titlu este cat se poate de sugestiv: Adsum; cu alte cuvinte "Sunt aici, sunt de fata."

In octombrie 1940 pleaca la Berlin in calitate de referent de filosofie la Institutul Romano-German. Va ramane la Berlin pana in 1944. Va participa de mai multe ori la seminarul de filosofie a profesorului Martin Heidegger, unde a mai participat si un alt filosof roman cu opera de sertar, Alexandru Dragomir. In paralel, impreuna cu Constantin Floru si Mircea Vulcanescu editeaza patru din cursurile universtare ale lui Nae Ionescu si anuarul Isvoare de Filosofie.

In perioada 1949 - 1958 are domiciliu obligatoriu la Campulung-Muscel. Aici, Noica si-a capatat ideea filosofica si totodata si-a trasat principalele coordonate ale filosofiei sale de mai tarziu. In 1958 Noica este arestat, anchetat si condamnat la 25 de ani de munca silnica cu confiscarea intregii averi. Alaturi de el vor fi arestati toti participantii la seminariile private organizate de Noica la Campulung, iar lotul lor va purta la proces numele de "grupul Noica". Executa la Jilava 6 din cei 25 de ani de inchisoare, fiind eliberat in august 1964.

Din 1965 se stabileste in Bucuresti, unde va lucra ca cercetator la Centrul de Logica, avand drept domiciliu un apartament cu doua camere unde Noica va tine seminarii private pe marginea filosofiei hegeliene, platonice sau kantiene.

Ultimii ani din viata, incepand cu anul 1975, si i-a petrecut la Paltinis langa Sibiu. Se stinge din viata la 4 decembrie 1987. A fost inmormantat pe 6 decembrie 1987, la Schitul Paltinis, dupa dorinta sa, slujba fiind oficiata de un sobor de preoti in frunte cu IPS Mitropolit Antonie al Ardealului. Dupa 1989, Gabriel Liiceanu s-a ocupat de reeditarea integrala a cartilor lui Noica.

Carti publicate de Constantin Noica

Jurnal filozofic Jurnal filozofic

Rating:

Despre lautarism Despre lautarism

Rating:

Jurnal de idei Jurnal de idei

Rating:

Fani

 

 



Poll

Votati cartea lunii!