Unde sunt? > Acasa > Autori > Alain Finkielkraut

Biografie Alain Finkielkraut


Alain Finkielkraut Sunt fanPentru a deveni fanul acestui autor trebuie sa te autentifici.
Nume: Alain Finkielkraut
Data nasterii: 30 iunie 1949
Locul nasterii: Paris
Biografie: Alain Finkielkraut este un filozof, scriitor si eseist francez, personalitate marcanta a scenei intelectuale contemporane.

Urmeaza cursurile École normale supérieure de Saint-Cloud. In mai 1968, participa tangential la evenimentele din Paris, afiliat pentru scurta vreme unei organizatii studentesti de stanga; desi simpatiile sale vor ramane mereu atasate valorilor criticii si revoltei, desprinderea sa de orice grup politic organizat este imediata si definitiva. In 1979 are loc debutul sau editorial. Alege in anii urmatori calea intelectualului angajat, intervenind, in scris sau pe scena publica, in numeroase evenimente care au marcat istoria si dezbaterea de idei din Franta.

Critica modernitatii si a progresismului, una din cele mai importante teme ale operei sale, este conturata mai intai in volumul La défaite de la pensée (infrangerea gandirii), publicat in 1987, unde denunta, pe urmele Hannei Arendt, unul din mentorii sai spirituali, "barbaria lumii moderne".

Antitotalitarismul, sublinierea efectelelor nocive ale culturii de masa, denuntarea noilor forme de antisemitism, critica relativismului si a formelor invazive de corectitudine politica, problema memoriei colective sau cea a raportului intre traditie si modernitate sunt cateva din temele majore ale operei sale.

In prezent, Alain Finkielkraut preda filozofia si istoria ideilor la École polytechnique din Paris, sustine o celebra emisiune la radioul cultural national din Franta si este cofondator al Institutului de studii levinassiene din Ierusalim, mentinandu-si totodata interventiile publice in diversele dezbateri contemporane.

Carti publicate de Alain FinkielkrautPoll

Votati cartea lunii!