Unde sunt? > Acasa > Autori > Francoise Sagan

Biografie Francoise Sagan


Francoise Sagan Sunt fanPentru a deveni fanul acestui autor trebuie sa te autentifici.
Nume: Francoise Sagan
Data nasterii: 21 iunie 1935,
Locul nasterii: Cajarc, Lot
Biografie: Françoise Sagan,pe numele sau adevarat Françoise Quoirez, este o scriitoare franceza ce a facut parte din curentul denumit Nouvelle Vague (noul val).

Nascuta in familia unui industrias prosper, romanciera a publicat primul sau roman - Bonjour tristesse - in anul 1954, la varsta de 18 ani, sub un pseudonim ales din opera lui Marcel Proust. Cartile sale, printre care Un certain sourire (1956), Aimez-vous Brahms? (1959), La Chamade (1965), Le lit défait (1977), scrise intr-un stil alert si cu o tonalitate amara, s-au bucurat de un succes deosebit. Temele sale favorite au fost critica vietii superficiale, atmosfera insorita a locurilor de viligiatura, automobilele rapide, intr-un amestec de cinism, sensualitate, indiferenta si contemplatie. Ultima sa creatie, Derrière l'épaule, aparuta in anul 1998, contine o privire critica a autoarei asupra carierei sale literare.

Françoise Sagan ramane in istoria literaturii franceze si in amintirea celor care au cunoscut-o nu numai ca scriitoare, ci si ca personaj de roman, uneori mai important decat eroii cartilor pe care le-a scris, o personalitate devenita ea insasi un mit, a carei notorietate a depasit granitele tarii sale. Ea a marcat generatia sa nu numai prin romanele scrise, dar si prin viata sa personala, plina de tot felul de excese, care i-au atras neplaceri si i-au ruinat sanatatea. Cea care, incepand cu Bonjour tristesse, a incantat si a pus pe ganduri o pleiada de cititori, s-a stins din viata in ziua de 24 septembrie 2004, in urma unei embolii pulmonare, la varsta de 69 de ani.

Carti publicate de Francoise Sagan

Va place brahms? Va place brahms?

Rating:

Toxic Toxic

Rating:

Patul ravasit Patul ravasit

Rating:

Vanatai pe suflet Vanatai pe suflet

Rating:Poll

Votati cartea lunii!