Unde sunt? > Acasa > Autori > Aleksandr Soljenitin

Biografie Aleksandr Soljenitin


Aleksandr Soljenitin Sunt fanPentru a deveni fanul acestui autor trebuie sa te autentifici.
Nume: Aleksandr Soljenitin
Sex: Masculin
Data nasterii: 11 decembrie 1918
Locul nasterii: Kislovodsk, URSS
Biografie: Aleksandr Isaievici Soljenitin a fost un romancier rus, dizident anticomunist, laureat al Premiului Nobel pentru literatura in anul 1970.

11 decembrie 1918 - Se naste Aleksandr Isaevici Soljenitin la Kislodovsk in nordul Caucazului. Tatal murise la 15 iunie 1918, ranit la o vanatoare. In 1924 se muta cu mama (Taisia) la Rostov pe Don. Din 1936, urmeaza aici Facultatea de Matematica si Fizica.

9 februarie 1945 - In Prusia Orientala capitanul de artilerie Soljenitin este arestat, interceptandu-i-se corespondenta cu un prieten. Anchetat la Lubianka si Butirki. Primeste opt ani de lagar de munca (Articolul 58). Vremelnic, reuseste sa ramana langa Moscova intr-o saraska, inchisoare speciala in care savantii arestati erau pusi sa faca cercetare in folos sovietic. Din 1950, munceste in lagare de reeducare din Karaganda. Sotia (Natalia Resetovskaia) divorteaza. Este chinuit de o tumoare maligna.

Februarie 1953 - Fixare in exil pe viata, in aulul Kok-Terek, regiunea Djambul, Kazahstan.

Dupa Dezghet, revine la Moscova si se recasatoreste cu Natalia.

1959 - Scrie povestirea O zi din viata lui Ivan Denisovici, publicata abia in 1962 cu permisiunea lui Hrusciov. Corespondenta primita de la fostii zek (detinuti politici) ii va intari imboldul de a scrie, in parte si pe baza ei, Arhipelagul Gulag.

1965 - Perchezitie. I se confisca manuscrisul Primul cerc, in care este evocata saraska. Conflictul cu autoritatile atrage implicarea confratilor de bresla, marele scriitor Mihail solohov (Pe Donul linistit) cerand sa i se interzica sa mai scrie!

1968 - Primul cerc si Pavilionul Cancerosilor sunt publicate in Occident, unde ajunge si microfilmul cu Arhipelagul Gulag.

Pentru Soljenitin, marea opera este insa restabilirea, printr-un roman istoric, a adevarului despre Revolutia din 1918, demers notat R-17 sau Roata Rosie.

1970 - Premiul Nobel (Literatura) pentru "Pavilionul cancerosilor".

1973 - Publica Arhipelagul Gulag, grabit si de sinuciderea/lichidarea Elizavetei Voronianskaia, dactilografa textului, care, anchetata, a divulgat KGB-ului ascunzatoarea unui exemplar. Cele trei volume despre viata si moarte in lagarele sovietice, consterneaza intelectualitatea occidentala, cunoscatoare doar a sistemului concentrationar nazist, si naruiesc imaginea orbitoare despre paradisul bolsevic, construita cu atata truda de agentii de influenta ai Cominternului, ai PCUS si ai KGB-ului.

1974 - expulzarea in februarie, ridicandu-i-se cetatenia sovietica.

Se stabileste langa Cavendish, Vermont, SUA. Conferintele si interventiile sale irita uneori Occidentul prin lipsa de menajamente critice.

1990 - nu ia in serios perestroika decat dupa publicarea Arhipelagului Gulag in URSS, unde Gorbaciov ii reda cetatenia sovietica la 16 august 1990, revenirea in tara efectuindu-se abia in vara lui 1994

2007 Primeste Premiul de Stat rus.

2008 S-a stins din viata la 3 august 2008, in urma unei insuficiente cardiace severe.

Carti publicate de Aleksandr Soljenitin

Primul cerc Primul cerc

Rating:Poll

Votati cartea lunii!