Unde sunt? > Acasa > Autori > Marguerite Yourcenar

Biografie Marguerite Yourcenar


Marguerite Yourcenar Sunt fanPentru a deveni fanul acestui autor trebuie sa te autentifici.
Nume: Marguerite Yourcenar
Data nasterii: 8 iunie 1903
Locul nasterii: Bruxelles
Biografie: Marguerite Yourcenar, pe numele sau adevarat Marguerite Cleenewerck de Crayencour, a fost o scriitoare franceza.

La putin timp dupa nastere, mama ei moare, nu inainte de a-si sfatui sotul s-o lase pe fata sa se calugareasca, daca aceasta ii va fi dorinta. Peste ani, Marguerite avea sa spuna ca, intrand in literatura, a raspuns gandului pios al mamei. Tatal, anticonformist pana in maduva oaselor, om de mare cultura, indragostit de calatorii („Nu ne simtim bine decat altundeva“ era deviza lui), este cel care se ocupa de educatia Margueritei. Tatal si fiica aleg impreuna pseudonimul celei ce avea sa scrie Memoriile lui Hadrian: Yourcenar, anagrama numelui lor de familie. Dupa moartea tatalui (1929), Marguerite calatoreste prin Europa, pentru ca, o data cu izbucnirea celui de-al doilea razboi mondial, sa se stabileasca in America. In ultimii ani ai vietii isi reia calatoriile, pentru „a face turul inchisorii“. Cea care scrisese in tinerete „Nu cred asa cum cred ei. Nu traiesc asa cum traiesc ei. Nu iubesc asa cum iubesc ei. Voi muri asa cum mor ei“ se stinge din viata in 1987.

Debuteaza in 1921 cu un poem, Jardin des Chimères, inspirat de legenda lui Icar, volum finantat de tatal sau. In 1929 apare primul sau roman publicat de o editura comerciala Alexis. Dupa al doilea razboi mondial se stabileste in SUA si o are drept colaboratoare si partenera de viata pe profesoara Grace Frick. In 1979 devine membra a Academiei Regale de Limba si Literatura Franceza din Belgia. Este prima femeie care intra in Academia Franceza in 1980 iar in 1982 devine membra a Academiei Americane de Arte si Litere. A primit numeroase premii printre care: Prix Femina in 1968, Grand Prix National des Lettres in 1975, Premiul Academiei Franceze in 1977, Premiul Erasmus in 1983.

Carti publicate de Marguerite Yourcenar

Piatra filozofala Piatra filozofala

Rating:

Poveste albastra Poveste albastra

Rating:

Obolul visului Obolul visului

Rating:

Piatra filosofala Piatra filosofala

Rating:Poll

Votati cartea lunii!