Unde sunt? > Acasa > Autori > Henryk Sienkiewicz

Biografie Henryk Sienkiewicz


Henryk Sienkiewicz Sunt fanPentru a deveni fanul acestui autor trebuie sa te autentifici.
Nume: Henryk Sienkiewicz
Data nasterii: 5 mai 1846
Locul nasterii: Wola Okrzejska, Polonia
Biografie: Henryk Sienkiewicz a fost un romancier si nuvelist polonez, unul dintre cei mai mari prozatori polonezi, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1905.

In anul 1865 paraseste scoala, fara sa-si sustina examenul de maturitate. O va face un an mai tarziu, cand isi incepe, tot la Varsovia, si studiile superioare, intai la facultatea de drept, apoi la medicina si, in cele din urma, la filologie. In anul 1871 isi intrerupe din nou studiile. Era ziaristul preferat al varsovienilor, cand, in 1876, pleaca in California, pentru ca, impreuna cu cativa prieteni, printre care si celebra actrita Helena Modrzejewska, sa infiinteze o ferma.

Intorcandu-se in tara in 1878, incepe redactarea trilogiei Prin foc si sabie, Potopul si Pan Wołodyjowski. Succesul este urias, dar prima parte este aspru criticata pentru interpretarea falsa a istoriei.

O calatorie in Orient, il aduce in 1886 si la Bucuresti.

Dezorientarea care cuprinsese intelectualitatea poloneza in fata avantului miscarii muncitoresti din ultimele doua decenii ale secolului al - XIX lea a afectat si creatia lui Sienkiewicz. Romanele Fara dogma si Familia Polaniecki fac apologia traditionalismului catolic, iar Vartejuri ramane un pamflet la adresa revolutiei din 1905.

In timpul primului razboi mondial, Sienkiewicz organizeaza in Elvetia, impreuna cu Ignacy Paderewski, Comitetul de ajutorare a victimilor razboiului din Polonia. Moare la 15 noiembrie 1916 la Vevey, Elvetia. Osemintele i-au fost aduse in patrie in 1924.

Carti publicate de Henryk Sienkiewicz

Pan wolodijowski Pan wolodijowski

Rating:

Cavalerii teutoni Cavalerii teutoni

Rating:

Convulsii Convulsii

Rating:

Fara ideal Fara ideal

Rating:

Potopul (2 vol.) Potopul (2 vol.)

Rating:

Prin foc si sabie Prin foc si sabie

Rating:

Quo vadis Quo vadis

Rating:



Poll

Votati cartea lunii!