Unde sunt? > Acasa > Autori > Zaharia Stancu

Biografie Zaharia Stancu


Zaharia Stancu Sunt fanPentru a deveni fanul acestui autor trebuie sa te autentifici.
Nume: Zaharia Stancu
Data nasterii: 5 octombrie 1902
Locul nasterii: Salcia, judetul Teleorman
Biografie: Zaharia Stancu a fost un scriitor roman, autor, director de teatru, jurnalist, poet proletcultist si publicist. Romanul sau Descult (1948) a cunoscut o apreciere unanima in perioada socialist-comunista.

Dupa ce a abandonat scoala la varsta de 13 ani, a lucrat in diverse meserii pana in 1919, cand si-a continuat studiile de literatura si filosofie la Universitatea din Bucuresti. Dupa absolvire a devenit jurnalist. In 1932 a publicat revista Azi, si, in 1937, ziarul democratic Lumea romaneasca. Ambele publicatii au fost interzise de regimul fascist. Ca atare, lui Stancu i s-a interzis sa mai publice. In calitatea lui de jurnalist a fost inchis inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial.

In 1946 a devenit directorul Teatrului National din Bucuresti, post pe care l-a ocupat pentru mai bine de 20 de ani. A fost membru al Academiei Romane si Presedinte al Uniunii Scriitorilor din Romania. A castigat Premiul de Stat pentru literatura, iar in 1971, a primit premiul Gotfried von Herder din partea guvernului austriac. Cartea sa Descult, care "a parcurs globul cu sandale de aur", asa dupa cum ii placea autorului sa spuna, este cel mai tradus roman romanesc din toate timpurile, fiind tradus in 24 de limbi pana in 1988, printre altele, existand o traducere si in limba japoneza.

Carti publicate de Zaharia Stancu

Zile de lagar Zile de lagar

Rating:

Satra Satra

Rating:

Descult Descult

Rating:

Fani

 

 Poll

Votati cartea lunii!