Unde sunt? > Acasa > Autori > Arthur Conan Doyle

Biografie Arthur Conan Doyle


Arthur Conan Doyle Sunt fanPentru a deveni fanul acestui autor trebuie sa te autentifici.
Nume: Arthur Conan Doyle
Data nasterii: 22 mai 1859
Locul nasterii: Edinburgh
Biografie: Sir Arthur Conan Doyle a fost un romancier britanic, celebru pentru a-l fi creat pe Sherlock Holmes- primul detectiv care apare intr-o serie de romane politiste. In afara acestora, Sir Arthur Conan Doyle a fost autorul a numeroase povestiri stiintifico-fantastice, romane istorice, piese de teatru, romane de dragoste, poezie si texte inspirate direct din realitate (non-fiction).

S-a nascut la Edinburgh, din parinti irlandezi care emigrasera in Scotia. A fost trimis la Stonyhurst, o scoala a iezuitilor, la varsta de 9 ani, desi cand a absolvit-o in 1875 el abandonase deja crestinismul pentru a deveni un agnostic. Din 1876 pana in 1881 a studiat medicina la Universitatea din Edinburgh, inclusiv o perioada de practica petrecuta la Aston (acum parte a districtului Birmingham). Dupa absolvire s-a angajat ca doctor pe un vas care se indrepta spre coasta Africii de Vest; in 1882 si-a deschis un cabinet la Plymouth. si-a luat doctoratul in 1885. Ducea lipsa de pacienti si isi umplea timpul dintre doua consultatii scriind povestiri. Prima povestire a publicat-o in Chambers's Edinburgh Journal inainte sa implineasca 20 de ani.

Abia dupa ce si-a mutat cabinetul la Southsea Doyle s-a dedicat cu seriozitate literaturii. Prima opera semnificativa a fost A Study in Scarlet [Un studiu in rosu] in care aparea pentru prima oara Sherlock Holmes, un erou inspirat de persoana lui Joseph Bell, un fost profesor al sau de la universitate. Rudyard Kipling l-a felicitat pe Doyle pentru acest succes si l-a intrebat: „Oare e vorba de batranul meu prieten, Dr. Joe?”. in perioada cat Doyle a locuit la Southsea a contribuit la formarea Portsmouth Football Club, el fiind primul portar amator al acestei echipe.
In 1885 s-a casatorit cu Louise Hawkins, care suferea de tuberculoza si a murit in 1906. S-a recasatorit cu Miss Jean Leckie in 1907, cu care se intalnise de fapt inca din 1897 si de care se indragostise. Dragostea pentru Jean a fost platonica intre 1897-1907, in semn de fidelitate conjugala pentru prima lui sotie. Doyle a avut in total cinci copii, doi cu prima sotie (Mary si Kingsley), si trei cu a doua (Jean, Denis si Adrian).

Carti publicate de Arthur Conan Doyle

O lume disparuta O lume disparuta

Rating:

O crima ciudata O crima ciudata

Rating:

Un studiu in rosu Un studiu in rosu

Rating:

Taramul ceturilor Taramul ceturilor

Rating:

Valea groazei Valea groazei

Rating:Poll

Votati cartea lunii!