Recenzie Taverna Dogelui Loredan scrisa de "crissis95"Recenzie Taverna Dogelui Loredan scrisa de Propune aceasta cartePentru a propune cartea trebuie sa te autentifici. Acum citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Vreau sa citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Am citit aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici.
CUMPARA CARTEA Pret Magazin
Taverna Dogelui Loredan 5.97 lei *
Taverna Dogelui Loredan 6.74 lei *

* Preturile pot fi diferite pe siteurile partenere in functie de promotiile lor curente.

Numele cartii: Taverna Dogelui Loredan
Autor (i): Alberto Ongaro
crissis95 crissis95 pe 2016-07-01 21:35:29 Rating:

La inceput a fost putin confuza povestea, desfasurandu-se pe doua planuri ce se suprapuneau desi erau din timpuri diferite. Odata ce avansam, am inteles toate acele "pauze" ale lui Schultz in care discuta cu Paso Doble.
Protagonistul cartii, in prim plan, este Schultz, tipograf-editor; care "nu corespunde deloc ideii pe car ne-o putem face despre un mic editor din Venetia si care, eventual, aduce mai mult a ceea ce a fost decat a ceea ce este [...] ". Provine dintr-o familie de austrieci stabiliti in liman, de la care mosteneste tipografia, castigand destul de bine de pe urma cartilor ce descriau istoria bordelurilor venetiene.
​ Mai era un barbat ce locuia impreuna cu Schultz - Paso Doble; "din pricina unei cunoscute pasiuni pe care o are pentru dans si care de obicei accepta sa fie numit in orice fel l-am numi, numai sa nu fie interbat vreodata cu precizie cine este si ce anume face in casa aceea.".
In timp ce pregatea o editie de colectie despre farmecele curtezanelor, Schultz descopera deasupra dulapui "o carte cu o coperta intunecata, tare, patata si mucegaita..." cu originea aceasteia nestiuta. Starea deplorabila a cartii nu i-au putut oferii informatii legate de autor si perioada in care a fost scrisa, avand totodata si alte pagini lipsa (albe); toate acestea nu l-au impiedicat insa pe Schultz sa o rasfoiasca. Acesta descopera stupefiat asemanarile dintre el si Jacob Flint . Una dintre asemanari ar fi legata de femeia iubita ce pare sa fie aceeasi.
Jacob Flint era fiul nelegitim al unui gitan (fost amant al mamei sale de origine italiana), oficial fiind fiul unui nobil englez. Ajuns in floarea tineretii, Jacob cade prada viciilor si a destrabalarii (spunand ca toate acestea se datoreaza tatalui sau). A avut multiple vocatii printre care se numara muzica si arta, dar si un talent de spadasin. "Ajutat de un aspect foarte frumos" era sedus sau seducea in special femeile maritate (acestea fiind pasiunea lui).
Problemele au inceput in momentul in care s-a indragostit de sotia vamesului; cei doi amanti fiind prinsi, Jacob a fost provocat la un duel (acestea erau interzise in Anglia). Iese invingator, dar pentru a nu fi prins si pedepsit conform legii, acesta se ascunde in casa unui contrabandist (Viruela) la capatul Londrei. Viruela reprezenta figura paterna de care Flint nu a avut parte. Este ajutat de acesta gasindui un loc de munca la "Taverna Dogelui Loredan" - loc de intrunire a tuturor contrabandistilor, criminalilor si hotilor din Londra, cantand la clavecin in timpul ceaiului de la ora 5.
Localul era condus de Nina, o venetiana, "dupa care jumatate din Londra si-a pierdut capul". Jacob s-a indragostit imediat de aceasta, descoperind totodata rivalul sau - conducatorul interlopilor din Londra, Fielding.
Pentru a scapa de lupta celor doi, Nina vinde localul si paraseste Anglia. Aici incepe aventura lui Jacob, odata ajuns la Venetia, pentru a gasi femeia care i-a luat mintile.
Schultz se regaseste in povestire, considerand a fi noul amant al Ninei, iar Jacob este rivalul sau care trebuie indepartat cu orice pret.
Datorita paginilor albe imprastiate de-a lungul povestirii, Jacob va fi condamnat milei lui Schultz, care decide sa publice cartea, completand lacunele; el si Paso Doble fiind "amestecati printre musterii".
Este o lectura usoara, dar trebuie sa ai rabdare pentru a vedea forma finala pe care Schultz o da cartii; destinul Ninei si a lui Jacob ramanand un mister pana la ultimele pagini.Comenteaza

Poll

Votati cartea lunii!