Patricia Lidia pe 2016-02-29 12:49:48
Rating:
Evadare din biblioteca domnului Lemoncello este prima carte care m-a ținut cu sufletul la gură după mult timp. Este o carte de de aventură și mister special concepută pentru copii, potrivită atât pentru fete, cât şi pentru băieţi cu vârsta de până în 12 ani.
12 copii de 12 ani participă la un joc de Escape Room: trebuie să evadeze în 24 de ore dintr-o bibliotecă ultra modernă și ultra securizată, dezlegând misterele, descifrând indiciile și respectând, în același timp, o singură regulă – să aibă grijă de aproapele său. Biblioteca este proiectată de domnul Lemoncello, un mare și iubit inventator de jocuri pentru copii, care incorporează în arhitectura și structura acesteia elemente din invențiile sale. Miza concursului este una foarte provocatoare pentru toți: câștigătorul va fi imaginea firmei domnului Lemoncello în toate reclamele timp de un an. Pe rând, între copii se crează alianțe și rivalități, unii înțeleg că doar lucrând în echipă pot câștiga acest concurs, alții se folosesc de tertipuri pentru a-i juca pe degete pe colegi. Descoperirea indiciilor duce la o adevărată aventură, testând răbdarea și inteligența participanților, îi ajută să se cunoască mai bine pe ei înșiși, dar și să se cunoască unii pe alții, îi provoacă să fie atenți la detalii, să gândească și să găsească soluții aplicabile și creative la problemele ivite. De altfel, nici numărul 12 nu este ales întâmplător: biblioteca publică din Alexandriaville a fost închisă când domnul Lemoncello avea 12 ani.
O combinație între poveștile din Charlie și fabrica de ciocolată și O noapte la muzeu, autorul folosește umorul pentru a crea cele mai ciudate și diferite personaje, pentru a da o nouă turnură acțiunii și pentru a te ține conectat la aventura din carte. Chiar și copiii reticenți la ideea de librărie, asemenea protagonistului Kyle, vor vedea acest spațiu plin de cărților într-o nouă lumină, iar aluziile la autorii clasici și contemporani, prin includerea lor în provocări, le va stârni copiilor curiozitatea de a citi operele acestora și îi va ajuta să își facă o listă de lecturi adecvată vârstei lor.
Se aud zvonuri că în carte există un puzzle în plus, care este pentru aventurierii ce citesc cartea, dar nu face parte din povestea în sine. Eu l-am descifrat. Oare copiii ar reuși să dezlege misterul primei și celei mai proaste idei a domnului Lemoncello?
De ce am început să citesc cartea? Pentru că descrierea ei mi s-a părut interesantă. Îmi plac cărțile de aventură și mister, sunt un fan al jocurilor de tip Escape room și îmi place când protagoniștii cărților au aceeași vârstă cu publicul căreia i se adresează.
Cui aș recomanda-o? Părinților și copiilor deopotrivă, pentru a putea petrece timp de calitate și de a crea legături speciale între ei prin diversele glume doar de ei înțelese pe care cu siguranță le vor folosi apoi împreună, dar și bibliotecarilor, deoarece această carte este o formă de mulțumire față de acești oameni, a căror misiune este să faciliteze accesul copiilor la lumea imaginativă din cărți.