Recenzie Floarea de loldilal scrisa de "bogdan.balostin"Recenzie Floarea de loldilal scrisa de Propune aceasta cartePentru a propune cartea trebuie sa te autentifici. Acum citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Vreau sa citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Am citit aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici.
CUMPARA CARTEA Pret Magazin
Floarea de loldilal 6.5 lei *
Floarea de loldilal 7.3 lei *
Floarea de loldilal 14.16 lei *
Floarea de loldilal 19.9 lei *

* Preturile pot fi diferite pe siteurile partenere in functie de promotiile lor curente.

Numele cartii: Floarea de loldilal
Autor (i): Ana-Veronica Mircea
bogdan.balostin bogdan.balostin pe 2015-12-27 17:07:04 Rating:

De obicei, nu citesc antologii de proză scurtă pentru că se întâmplă să găsesc o povestire care să îmi placă foarte mult și să vreau să știu mai multe despre acel univers sau despre personaje și exact atunci povestirea se termină. Și singura opțiune rămasă este să încep lectura următoarei povestiri, sperând că o să încânte la fel de mult ca prima.

Colecția de povestiri „Floarea de loldilal” semnată de Ana-Veronica Mircea mi-a atras atenția mai demult dar de-abia acum am avut ocazia să o citesc. Povestirile încep în forță, urmând ca cele lăsate spre final să își piardă direcția și motivația narativă, fiind de natură mai filosofică, dar fără să reușească să îmi capteze interesul. Simt că multe dintre povestiri sunt experimentale, autoarea jucându-se cu stilul literar, în funcție de cerințele povestirii.

Voi încerca să fac un top al povestirilor pe care le voi încadra în trei categorii: cele care mi s-au părut complete și le-aș reciti cu drag, cele care mi-au adus frustrare datorită faptului că universul creat devenise interesant chiar în momentul în care povestirea s-a terminat brusc și restul, care au idei bune, dar ori sunt prea scurte, ori nu m-au impresionat în mod special.

Încep chiar cu prima povestire, „Paradisul bărbaților”, plină de ironii subtile, personaje bine conturate în câteva rânduri și stil elegant, clar. Mi-a plăcut deși începuse de la o premisă cel puțin „dubioasă”.

Următoarele povestiri SF „Sfinte Dumnezeule” și „Ghinion” precum și povestirea cu tente fantasy „Râpa amăgirilor” se încadrează tot în topul meu personal.
Printre povestirile frustrante prin faptul că mi-au plăcut și aș fi vrut să văd o continuare a acțiunii se numără „Slujbă temporară”, „Scrisoarea lui Zwiat” și „Închisoare contravențională”.

Probabil te întrebi de ce povestirea care dă numele acestei cărți („Floare de loldilal”) este trecută la restul povestirilor. Cred că merită câteva cuvinte. În ciuda faptului că are scene de acțiune pe tot parcursul ei (un plus în ochii mei), nu pot să simpatizez cu niciunul dintre personaje iar lumea creată pare incompletă. Se vorbește de miasma răului, de parfumul florii de loldilal, de contradicția dintre cele două și despre o societate coruptă. Teme aparent interesante, dar modul cum au fost tratate nu s-a ridicat la nivelul celorlalte povestiri menționate aici.

În povestirile preferate (inclusiv cele frustrante) se simte stilul unic al autoarei de a injecta o doză perfectă de umor și aș fi vrut să citesc mai multe povestiri de acest gen. Pentru aceste povestiri, recomand din toată inima cartea, chiar dacă nota acordată nu reflectă acest lucru.Comentarii

Anca Zaharia pe 28.12.2015 13:35:15

Ce interesantă perspectivă, Bogdan: „De obicei, nu citesc antologii de proză scurtă pentru că se întâmplă să găsesc o povestire care să îmi placă foarte mult și să vreau să știu mai<br>multe despre acel univers sau despre personaje și exact atunci povestirea se termină. Și singura opțiune rămasă este să încep lectura următoarei povestiri, sperând că o să încânte la fel<br>de mult ca prima.” Mie îmi plac tare mult antologiile de orice fel, argumentul meu fiind că descopăr scriitori noi care, de cele mai multe ori, îmi plac extrem. Dar nu m-am gândit<br>niciodată așa, deși mi se întâmplă să mă ia deprimarea când se termină o proză sau o serie de poezii a unui autor și trebuie să trec la altul. Deci de acolo venea și nemulțumirea mea,<br>doar că nu reușisem să-i identific cauza!


Comenteaza

Poll

Votati cartea lunii!