Recenzie Mandrie si prejudecata scrisa de "cornelia.popa"



Recenzie Mandrie si prejudecata scrisa de Propune aceasta cartePentru a propune cartea trebuie sa te autentifici. Acum citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Vreau sa citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Am citit aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici.
CUMPARA CARTEA Pret Magazin
Mandrie si prejudecata 13.2 lei *
Mandrie si prejudecata 16.18 lei *

* Preturile pot fi diferite pe siteurile partenere in functie de promotiile lor curente.

Numele cartii: Mandrie si prejudecata
Autor (i): Jane Austen
cornelia.popa cornelia.popa pe 2015-10-05 11:53:12 Rating:

Am rămas destul de neplăcut surprinsă citind cât de superficiali erau oamenii în secolul XIII. Știam că în trecut multe căsnicii erau aranjate de părinți în funcție de zestrea copiilor și așa mai departe, dar să citesc că și viitorii soți căutau doar bunuri materiale… cam trist. De fapt nu cam, ci foarte trist.
Povestea romanului se învârte în jurul familiei Bennet, o familie cu 5 fete, un tată tăcut ce putea fi ușor perceput ca nepăsător (dar eu consider că prefera să gândească înainte de a vorbi și acționa) și o mamă superficială, ce nu se gândea cu adevărat la fericirea fetelor și la o căsătorie potrivită pentru ele, ci la aparențele sociale și avere.
Printre fetele Bennet, m-am bucurat totuși să o descopăr pe Elizabeth (cea de-a doua fiică), o tânără cu un caracter puternic, care știa să se impună și care vroia mai mult de la viață, mai mult de la ea însăși. Pentru ea nu conta cât pământ și câți bani avea cel cu care avea să-și petreacă restul vieții, ci să poată comunica împreună, să creadă în aceleași valori. Jane (prima fiică) avea și ea multe calități, însă prea sensibilă fiind, era ușor maleabilă și credea prea mult în oameni, poate chiar prea mult. Cât despre celelalte 3 fiice Bennet nu pot spune decât că duceau lipsă de afecțiune parentală și exemplu bun, lăsându-se manevrate de mama lor și crezând tot ce spunea aceasta.
În apropierea moșiei familiei Bennet se mută un tânăr bogat, neînsurat… o țintă perfectă pentru fetele ce vroiau să se mărite. Totuși, Bendley se îndrăgostește de Jane, care nu provine nici dintr-o familie înstărită sau cu o educație extraordinară.
Prietenul acestuia, Darcy, ce la prima impresie pare a fi un tip arogant și foarte mândru, prinde drag de Elizabeth. La început ea îl respinge și nu simte pentru el decât dispreț, în urma prejudecăților formate, însă cunoscându-l, descoperindu-i felul de-a fi și înțelegându-i comportamentul, începe să se îndrăgostească de acesta.
Dacă în prima jumătatea a cărții se pune accent pe poziția socială, a doua parte se concentrează asupra acestui cuplu.
Într-adevăr, ar trebui să fim mai atenți cum punem etichete celor din jur, să nu-i judecăm de la prima impresie. Totodată, ar trebuie să avem grijă și cum ne prezentăm noi altora, pentru că acest lucru influențează comportamentul lor. Iar în ceea ce privește poziția socială… eu mă alătur Elizabethei. Valorile și sentimentele ce stau la temelia unei relații sunt muuult mai importante decât bunurile materiale și părerile celorlalți.
Mi-a plăcut cartea, am să o recomand cu căldură și celor dragi ce încă nu au citit-o!



Comenteaza

















Poll

Votati cartea lunii!